Connect with us

Evropa

EU: Potpisala Sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom.

Published

on

Po jedna kopija potpisanih sporazuma držaće se u Londonu i Briselu / Ilustracija: pixabay

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel u ime EU potpisali su Sporazum o trgovini i saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom (Velika Britanija i Severna Irska), koji će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.

“U pitanju je pošten i uravnotežen sporazum koji u potpunosti štiti temeljne interese Evropske unije i stvara stabilnost i predvidljivost za građane i kompanije”, poručio je Mišel.

Istom prilikom EU strana potpisala je i Sporazum o bezbjednosnim procedurama u razmjeni i zaštiti povjerljivih informacija sa Ujednjenim Kraljevstvom, kao i Sporazum o Atomskoj energetskoj zajednici.

Nakon potpisa u Briselu, sva tri dokumenta, u dvije kopije, idu u London, gdje će ih potpisati britanski premijer Boris Džonson.

Po jedna kopija potpisanih sporazuma držaće se u Londonu i Briselu.

Sporazum o trgovini i saradnji podrazumijeva zajedničke standarde kada je riječ o pravima radnika, ali i mnogim socijalnim, ekološkim i poreskim obavezama, kao i poštenu konkurenciju u oblasti državne pomoći.

Međusobni sporovi će biti rješavani arbitražnim sistemom, uvode se provjere za robu koja se kreće između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, prestaje i bezvizno kretanje ljudi između dvije strane, a profesionalne kvalifikacije se neće autimatski priznavati.

Velika Britanija više neće učestvovati u Europolu ili Eurodžastu i izgubiće pristup Šengenskom informacionom sistemu.

Do formalnog potpisivanja sporazuma koji uređuju buduće odnose EU i Velike Britanije, nakon tranzicionog perioda koji se završava 31. decembra 2020. godine, dolazi nakon što su zemlje članice EU 27 juče pisanom procedurom odobrile dokument dogovoren 24. decembra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije