Connect with us

Evropa

ODLUKA BRITANSKOG SUDA: Neće izručiti Asanža SAD-u

Published

on

Asanžu stiže podrška iz cijelog svijeta / Foto: twiter

Britanski sud odlučio je da ne dozvoli izručivanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Americi. O sudbini Asanža odlučivala je sudija Vanesa Bericer u sudu Old Bejli u Londonu.

U SAD-u žele da mu sude za špijunažu poslije objavljivanja stotina hiljada povjerljivih dokumenata.

Novinarske ekipe okupile su se ranije ispred suda, kao i ljudi koji pružaju podršku Asanžu. Za svoje pristalice 49-godišnji Asanž je postao simbol borbe za slobodu informisanja.

Ostaje da se sazna kakav će biti stav budućeg američkog predsjednika Džoa Bajdena prema osnivaču Vikiliksa. Protiv Asanža pokrenut je postupak pod predsjedništvom Donalda Trampa.

Za vrijeme Trampovog prethodnika Baraka Obame, čiji je Bajden bio potpredsjednik, američki sudovi su odustali od gonjenja Asanža. Međutim, prije 10 godna Bajden je poredio Asanža sa “visoko tehnološkim teroristom”.

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu, prijeti mu zatvorska kazna od 175 godina.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije