Connect with us

Globus

SAD: Bajden će osloboditi 1,3 milijarde dolara u odloženoj pomoći za oluju u Portoriku

Published

on

Administracija Bajdena saopštila je da će osloboditi 1,3 milijarde dolara pomoći koju Portoriko može koristiti za zaštitu od budućih klimatskih katastrofa i počinje da uklanja neka ograničenja koja je postavila Trampova administracija na potrošnju koja je trebalo da pomogne ostrvu poslije uragana Marija 2017. .

Službenici administracije, opisujući ovaj potez kao prvi korak ka suočavanju sa rasnom nejednakošću putem politika osmišljenih za suzbijanje klimatskih promjena, rekli su da planiraju da ublaže ograničenja koja je Trampova administracija stavila na dodatnih 4,9 milijardi dolara pomoći 20. januara, nekoliko sati prije nego što je bivši predsjednik napustio funkciju.

Rekonstrukcija Portorika poslije Marije, koja je ostrvo opustošila prije više od tri godine, bila je daleko sporija od oporavka u drugim djelovima zemlje, poput Teksasa i Floride, koje su takođe te godine pogodile velike katastrofe. To je djelimično zato što je Ministarstvo za stanovanje i urbani razvoj postavilo ograničenja na fondove pomoći Portorika koja se nisu odnosila na druge korisnike, prema sadašnjim i bivšim zvaničnicima i stručnjacima za politiku.

„Taj spori tempo isplate omeo je oporavak Portorika“, rekla je Rosana Tores, direktorka Centra za novu ekonomiju.

 

(nytimes.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije