Connect with us

Globus

KONGRES: Predstavnički dom usvojio rezoluciju o razrješenju Trampa, Pens na potezu

Published

on

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak uveče rezoluciju kojom se potpredsjednik Majk Pens poziva da pokrene proceduru predviđenu 25. amandmanom američkog Ustava, kako bi predsjednik Donald Tramp bio razriješen dužnosti, javljaju agencije.

Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv.

Foto: youtube

Ispred Kapitola raspoređena je nacionalna garda, naoružana.

Smjena predsjednika po 25. amandmanu podrazumijeva da potpredsjednik i većina članova predsjednikovog kabineta proglase da predsjednik nije sposoban da obavlja svoju ustavnu dužnost.

Potrpedsjednik Majk Pens sada ima 24 sata da se izjasni da li je spreman da postupi po usvojenoj rezoluciji.

On je, međutim, prije glasanja poručio predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi da se protivi pokretanju 25. amandmana.

“Ne vjerujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije niti da je u skladu sa našim Ustavom”, naveo je Pens u pismu koji je njegov kabinet uputio Pelosi.

Potpredsjednik SAD rekao je da je energija aktuelne administracije usmjerena na obezbjeđivanje urednog prenosa vlasti i apelovao na nju i druge članove Kongresa da izbjegnu poteze koji bi “dodatno podijelili građane i rasplamsali strasti.”

Rezolucija Predstavničkog doma pored ostalog sadrži član kojim se Tramp optužuje za podsticanje pobune i govori o njegovoj potencijalnoj odgovornosti za upad dijela pristalica u kompleks Kapitol hila tokom kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Džozef Bajden.

U rezoluciji se ističe da se Tramp obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno prije nego što se jedan dio njih uputio prema Kapitol hilu.

Ukazano je da je način na koji im se obratio ohrabrio i očekivano doveo do nezakonitih postupaka.

Ukoliko bi Donald Tramp bio opozvan u Predstavničkom domu postao jedini američki predsjednik kome se to dogodilo dva puta tokom mandata.

Nakon toga u Senatu bi trebalo da bude održan pretres i donijeta odluka da li će Tramp biti razriješen dužnosti, uprkos tome što bi zasijedanje vjerovatno trajalo duže od devet dana, vremenskog perioda koji je ostao do isteka njegovog mandata.

Međutim, odluka Senata spriječila bi Trampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi – čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude predsjednički kandidat na izborima 2024, navodi Glas Amerike.

Tramp je juče okrivio demokrate u Kongresu za “ogromni bijes” koji postoji u zemlji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije