Connect with us

COVID-19

MERKEL: Nove varijante kovida mogu sve da nam unište

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Njemce da budu ekstremno pažljivi, te ih je upozorila na opasnosti, koje vrijebaju od novih mutacija korona virusa, nakon što je odlučeno da zemlja ostane zatvorena do 7. marta, kako bi se spriječilo pucanje zdravstvenog sistema.

Niz njemačkih pokrajina, najavio je otvaranje makar za osnovce i završne razrede srednjih škola već od ponedeljka, neke će uslijediti 22. februara.

Frizerski saloni, počeće sa radom već od 1. marta, dok otvaranje restorana i kafana, hotela i bioskopa, biće prepušteno na vijećanje posebne radne grupe.

Stvar je jasnija kod prodavnica i muzeja. Oni će moći da se otvore tako da jedna osoba dođe na dvadeset kvadratnih metara prostora, i to tek kada incidencija padne ispod 35. Trenutno ona iznosi 64,2 u proseku cijele zemlje.

“Moramo da budemo ekstremno pažljivi i da ne upadnemo ponovo u spiraku eksponencijalnog rasta”, rekla je Merkel. Tom prilikom je iskazala zabrinutost povodom brže transmijije novih sojeva covid-19.

Berlin i Brisel nalaze se na udarnoj meti kritika, zbog usporenog procesa vakcinacije, a znatno ubrzanje se može očekivati tek od aprila.

Merkel je period do sredine marta označila kao egzistencijalan za razvoj epidemije u Njemačkoj i rekla da modeli pokazuju da se u narednih mesec dana odlučuje da li će mutacija virusa zavladati zemljom ili neće.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije