Connect with us

Globus

OPOZIV TRAMPA U SENATU: Sjednica iduće sedmice

Published

on

Foto: senat.gov

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je danas da će opoziv Donalda Trampa u Senatu početi najranije sledeće sedmice, čime je formalno odbio pozive demokrata da sazove sjednicu Senata ove nedjelje.

“Predstavnički dom je glasao da opozove predsjednika. Međutim, proces opoziva u Senatu će početi na našoj redovnoj sjednici (zakazanoj za sledeći utorak) nakon što primimo dopis iz Doma”, rekao je Mekonel, prenose agencije.

On je dodao da ne postoji šansa da dođe do fer ili ozbiljnog procesa prije nego što Džo Bajden ne položi zakletvu 20. januara.

“Ovo nije moja odluka, već činjenica. I izabrani predsjednik je rekao da je njegova inauguracija najbrži put za bilo koju promjenu”, dodao je Mekonel.

Redovna sjednica Senata na kojoj može da počne debata o opozivu Trampa je zakazana za 19. januar, a prema memorandumu koji je pokazao Mekonel, Senat bi mogao da počne da razmatra opoziv Trampa najranije u 13 sati 20. januara, kada će Bajden već postati predsjednik, ili 21. januara.

Za opoziv Trampa, osim Predstavničkog doma koji je sinoć izglasao smjenu, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji sačinjava 100 senatora, što znači da bi demokratama bilo potrebno 67 glasova “za”.

Nijedan republikanski senator nije otvoreno rekao da bi glasao za opoziv Trampa, ali ima republikanaca u Senatu koji su otvoreni za razgovor o impičmentu.

Impičment je moguć i kad Trampu istekne mandat, a ako demokrate, koje će u novom sazivu imati 50 senatora, pridobiju još 17 glasova iz redova republikanaca.

Taj opoziv bi značio da se Trampu zabranjuje da se više ikada bavi politikom ili da bude na čelu neke državne ustanove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije