Povežite se sa nama

Region

Korać: Otvoreni Balkan sve više podsjeća na ideju velikosrpskog i velikoalbanskog projekta

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Projekat „Otvoreni Balkan“, prema riječima profesora Žarka Koraća, sve više podsjeća na ideju dva velikodržavna projekta: velikosrpskog i velikoalbanskog

Cilj inicijative Otvoreni Balkan je da kamuflira destrukciju politike zvaničnog Beograda prema državama regiona, a posebno prema Crnoj Gori, kazao je predsjednik Milo Đukanović za Antenu M. Kroz Open Balkan, kaže Đukanović, Srbija želi da realizuje projekat „srpski svet“. U „Otvoreni Balkan“ kao isključivo ekonomski projekat sumnjaju i sagovornici Gradske RTV.

Projekat „Otvoreni Balkan“, prema riječima profesora Žarka Koraća, sve više podsjeća na ideju dva velikodržavna projekta: velikosrpskog i velikoalbanskog. Simptomatično je, podsjeća Korać, što ideja „srpskog sveta“ sakrivena iza ideje Otvorenog Balkana, podsjeća na politiku Slobodana Miloševića i krvavog raspada Jugoslavije.

Žarko Korać
Žarko Korać

„Projekat „Otvoreni Balkan“ ili „Balkan bez granica“, kako se zvao, je, po meni, jedan izrazito politički projekat bez nekog posebnog smisla. Sastanak u Tirani je imao za cilj da se malo ublaže carinske procedure. Ono dalje što su govorili meni izgleda kao neka naučna fantastika, da će biti slobodno tržište rada. To je jedan projekat koji je dosta lukavo zamišljen, koji ima podršku, nažalost, u ovom trenutku SAD, puno manje Evrope“, naveo je Korać.

Kosovski analitičar Beljulj Bećaj smatra da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla biti uspješna samo u slučaju da je sveobuhvatna i da počiva na principu ravnopravnosti. Tvrdi da bi se Kosovo, ukoliko bude dio te inicijative, odreklo suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„U podsvijesti ovdašnjih lidera je da jednog dana budu nosioci velikosrpskih i vvelikoelikoalbanskih intresa. Ne isključujem da takve želje imaju Vučić, Rama i čak i Kurti. Sama činjenica da je Srbija počela taj projekat bez nas, znači da je imala na umu hegemoniju, a ne ravnopravnost“, rekao je Bećaj.

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj

Spaljivanjem srpske zastave u Tirani, poslata je jasna poruka da albansko stanovništvo ne želi biti dio inicijative Otvoreni Balkan, navodi kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu i dodaje da albanski premijer Edi Rama uključivanjem u inicijativu ne zastupa intrese ni Albanije ni Kosova.

„Interes Albanije je da njena spoljna politika bude u skladu sa Vašingtonom i Briselom, tako da je, u tom smislu, Rama izdao nacionalne intrese, ali on nije ni prvi lider koji je izdao i interese Kosova“, kazao je Spahiu.

Nedžmedin Spahiu
Nedžmedin Spahiu

Komentarišući oprečne stavove premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Ditana Abazovića u vezi inicijative Otvoreni Balkan, Korać kaže da Abazovića ne treba shvatiti ozbiljno, jer on često mijenja mišljenja.

„Abazović sasvim sigurno time pokazuje da ni tu nema jedinstvene politike vlade. On misli da bi mogao dobiti neki poen kod administracije SAD i možda kod nekih zemalja EU da je i on konstruktivan, ali mislim da greši“, smatra Korać.

Podsjećamo, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao je da SAD podržavaju plan inkluzivnog Otvorenog Balkana, ukoliko u njemu učestvuje svih šest zapadnobalkanskih država. U drugom slučaju, on neće

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije