Connect with us

Region

OD POSLJEDICA KORONE: Preminula legendarna Milka Babović

Published

on

Desetka za umjetnički dojam, govorila je Milka u TV prenosima , foto: Pixsell

U Zagrebu je danas u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.

Zbog zdravstvenih tegoba hospitalizovana je prije dva i po mjeseca u KB Dubrava. Bila je zaražena koronavirusom.

Milka Babović rođena je 27. oktobra 1928. u Skoplju, a u Zagrebu je živela od 1948. godine gdje je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu.

Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 1963. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Јugoslavije, dva puta svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953.u Dortmundu i 1957. u Parizu).

Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama.

Uz to, 17 puta bila je prvakinja Јugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva put prvakinja Balkana.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radi i na OI u Rimu 1960. i Minhenu 1972., na Zimskim olimpijskim igrama u Insbruku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamjenica direktora Press centra.

Tokom karijere kao komentator prati atletiku (6 EP), klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje. Za vrijeme OI u Lejk Plesidu 1980. radi kao instruktor EBU (Evrovizije) u obliku pomoći u organizaciji prenosa s OI.

Za potrebe OI u Sydneyu 2000. učestvuje u izradi sistema za praćenje modernoga petoboja, a za Solt Lejk Siti (ZOI 2002.) za potrebe sistema praćenja klizanja.

Babović je bila predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974.-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije