Connect with us

Svijet

SAD: Trampova administracila uvela ograničenja za Xiaomi i druge kineske kompanije

Published

on

Američko Ministarstvo odbrane dodalo je u četvrtak devet kineskih kompanija, uključujući Xiaomi, na spisak firmi za koji tvrdi da su u vlasništvu ili pod nadzorom kineske vojske. Kompanije s popisa podliježu oštrim ograničenjima, uključujući zabranu američkih ulaganja.

Ovo je zabrinjavajuća vijest za Xiaomi, koji je nedavno nadmašio Apple i postao treći svjetski proizvođač pametnih telefona, prema tržišnoj obavještajnoj firmi IDC. Dionice kompanije pale su u petak za više od 10 posto u Hong Kongu.

Na popisu Pentagona nalazila se i Kineska komercijalna avionska korporacija (Comac), veliki kineski proizvođač aviona u državnom vlasništvu, koji zemlja želi izgraditi kao alternativu Boeingu (BA) i Airbusu (EADSF).

Ministarstvo odbrane je u izjavi reklo da je odlučno suprotstaviti se odnosu kineske vojske i kompanija koje podržavaju vojsku naprednom tehnologijom i stručnošću.

Peking je u petak nazvao nova ograničenja zloupotrebom moći od strane SAD-a.

“Američka industrija ima dugu historiju civilno-vojnih odnosa”, rekao je Zhao Lijian, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova, optužujući Trampovu administraciju za “dvostruke standarde” i “maltretiranje”.

Kompanija Xiaomi je poricala da je bila u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

“Kompanija potvrđuje da nije u vlasništvu, ne kontroliše se ili nije povezana s kineskom vojskom i da nije ‘komunistička kineska vojna kompanija’ definisana prema Zakonu o autorizaciji nacionalne odbrane”, navode.

Iz kompanije dodaju da će preuzeti odgovarajući postupak kako bi zaštitili interese kompanije i njenih dioničara.

Potezi su posljednji u nizu akcija koje je Trampova administracija preuzela protiv Pekinga u sedmicama prije Bidenove inauguracije, a mogli bi zakomplikovati američko-kineske odnose za novu vladu.

“Nova administracija vjerovatno neće biti tako ratoborna, ali možda neće biti toliko voljna baviti se postupcima Trampove administracije, kao što bi se mnogi nadaju”, napisao je u istraživanju u petak Džefri Hali, viši tržišni strateg za azijsko-pacifički region Oanda.

Pentagon je na svoju listu ranije stavio 35 kineskih kompanija, uključujući proizvođača čipova SMIC i tehnološku kompaniju Huawei.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije