Connect with us

COVID-19

SZO: Više se ne razmatra mogućnost da je virus pobjegao iz laboratorije

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Sve pretpostavke i dalje su otvorene u potrazi Svjetske zdravstvene organizacije za porijeklom kovida-19, izjavio je na konferenciji za medije u Ženevi direktor te agencije Ujedinjenih nacija Tedros Gebrejesus.

Stručni tim SZO koji se nalazi u Kini saopštio je da više ne razmatra mogućnost da je virus „pobjegao“ iz laboratorije u Vuhanu, jer je utvrđeno da je to skoro nemoguće, ali je Gebrejesus danas to donekle relativizovao.

„Postavljaju se pitanja da li smo odustali od nekih pretpostavki o porijeklu virusa. Nakon razgovora sa nekim članovima našeg stručnog tima mogu da potvrdim da sve pretpostavku ostaju otvorene i zahtevaju dodatne analize i proučavanja” kazao je direktor SZO, prenosi Rojters.

On dodaje da su uvijek govorili da misija u Kini neće dati odgovore na sva pitanja, ali da su došli do važnih informacija kojim se približavaju razumijevanju porijekla kovida-19.

Članovi stručnog tima su saopštili da glavna pretpostavka ostaje da virus potiče od slijepog miša, pri čemu ima više mogućih scenarija njegovog prelaska na ljude, a najvjerovatniji je da je prvo bila zaražena neka druga životinjska vrsta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije