Connect with us

Svijet

TRAMP PRIZNAO PORAZ: Upad u Kapitol nazvao “gnusnim”

Published

on

Donald Trump se juče obratio preko Twittera, nakon što mu je istekla 12-satna blokada profila na ovoj društvenoj mreži. Upad u zgradu zakonodavne vlasti je nazvao “gnusnim napadom”.

Izjavio je da su demokrate imale za cilj da ga svrgnu s pozicije predsjednika 13 dana prije nego što je trebalo da odstupi s te funkcije.

Njegova odluka da provede tranziciju vlasti se smatra prvim javnim priznanjem poraza na predsjedničkim izborima održanim u novembru prošle godine. Ranije je tvrdio da je pokraden na izborima.

“Sada sam posvećen osiguranju neometane i propisane tranzicije vlasti. Ovo je trenutak koji zahtijeva ozdravljenje i pomirenje”, rekao je.

Tvrdi da je, kako je kazao, odmah angažovao Nacionalnu gardu da se suprotstavi demonstrantima. Međutim, pojedini američki mediji su naveli da je oklijevao da to učini.

Pohvalio je i svoje pristalice koje je nazvao divnim. Obećao im je da njihovo putovanje tek počinje, prenosi BBC.

Podsjećamo, u srijedu su se Trumpove pristalice okupile ispred Kongresa na njegov poziv. Nasilno su ušle u ovu instituciju s ciljem da onemoguće da izbor Bidena za predsjednika bude potvrđen.

Biden i mnogi drugi američki i svjetski zvaničnici osudili su nasilje i Trumpovo ponašanje. Od njegovog djelovanja ogradili su se i mnoge stranačke kolege – republikanci. Pet ljudi stradalo je  tokom upada u Kongres.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije