Connect with us

Uncategorized

PREMINUO LEGENDARNI BASISTA RIBLJE ČORBE: Miša Aleksić umro od kovida

Published

on

Bas gitarista rok grupe Riblja čorba, Miroslav Miša Aleksić preminuo je u 68. godini od posljedica koronavirusa, prenose mediji u Srbiji.

Aleksić je, kako se navodi, od 13. novembra bio na liječenju u KBC “Bežanijska kosa”, a nedavno mu se stanje pogoršalo, te je završio na respiratoru.

Miša Aleksić je počeo karijeru 1970. u bendu pod nazivom „Rojali” kao bas gitarista i vokalista. Te godine bend je osvojio drugo mjesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije Radio Beograd „Veče uz radio”.

Riblja čorba (Foto: Balkan City Magazine)

Otišao je 1971. u Sjedinjene Američke Države gdje je osnovao rokabili bend Šaj-Muh-Fuh (skraćenica iz Šit maderfaker, en: Shit Motherfucker).

Pod uticajem muzike Grand fank rejlroada, Dip parpla i Led cepelina, nakon povratka u Jugoslaviju, Aleksić je formirao bend SOS sa Draganom Štulovićem (gitara), Draganom Tašićem (gitara) i Stevanom Stevanovićem (bubnjevi).

Nakon što je Tašić napustio bend, SOS je nastavio da nastupa kao trio. Štulović i Stevanović su 1977. godine napustili bend i zamijenili su ih Rajko Kojić i Vicko Milatović. Aleksić, Kojić i Milatović su 1978. godine formirali bend Riblju Čorbu sa bivšim vokalom benda Rani mraz, Borom Đorđevićem.

Tokom svoje karijere, Aleksić je pisao pjesme za Zdravka Čolića, Biljanu Petrović, Džezi bel, Milorada Mandića i Run go. Takođe, bio je producent albuma i producirao je pored albuma Riblje čorbe, i albume za bendove Ratnici podzemlja, Džezi bel, Minđušari, Run go i Prozor.

U prilogu je pjesma “Rock n roll za kućni savet”, u kojoj je, po mišljenju mnogih, odsvirao naupečatljiviji rif na bas gitari u jugoslovenskom roku.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije