Connect with us

Globus

PELOSI SA NGŠ MILIJEM: Predsjednik je opasan i mentalno neuravnotežen, odmah da da ostavku inače ga smjenjujemo

Published

on

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je danas da je razgovarala sa načelnikom Generalštaba američke vojske Markom Milijem.

Taj razgovor je obavljen radi sprečavanja odlazećeg šefa države Donalda Trampa da pokrene vojne akcije ili nuklearni napad.

Pelosi, predstavnica Demokratske stranke, rekla je članovima Kongresa da je sa Milijem razgovarala o “dostupnim mjerama za sprečavanje nestabilnog predsjednika da započne vojna neprijateljstva ili da pristupi šiframa i naredi nuklearni napad”, navodi Asošijeted pres.

Navela je da situacija sa “ovim mentalno neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija nego što jeste”.

Pelosi se večeras sastala i sa demokratama iz Donjeg doma Kongresa da razmotre pokretanje postupka opoziva republikanca Trampa, uprkos tome što mu mandat ističe 20. januara.

Predsjedavajuća Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je večeras da će ova institucija pokrenuti proces impičmenta predsjednika Donalda Trampa zbog njegove uloge u nasilnom upadu u Kapitol prije dvije večeri, ako on odmah ne podnese ostavku. Američkom predsjedniku Donaldu Trampu preostale su samo dvije nedjelje na funkciji predsjednika, ali nakon napada izgrednika na američki Kapitol sve je više visokih zvaničnika koji žele da ga uklone sa položaja prije kraja mandata.

U pismu članovima Kongresa, Pelosi se pozvala na ostavku Ričarda Niksona zbog skandala “Votergejt” kada su se pozivu na ostavku predsjednika pridružili i republikanci.

Ona je poteze Donalda Trampa nazvala “užasavajućim napadom na našu demokratiju”.

Pelosi je juče, dan nakon što su Trampove pristalice izvršile napad na Kapitol, zatražila od potpredsjednika Majka Pensa da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman kako bi Tramp bio uklonjen sa funkcije ili će, ukoliko on ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bijele kuće, pokrenuti impičment.

Američkom predsjedniku Donaldu Trampu preostale su samo dvije nedjelje na funkciji, ali nakon napada izgrednika na američki Kapitol sve je više visokih zvaničnika koji žele da ga uklone sa položaja prije kraja mandata.

Uz sve brojnije pozive da bude uklonjen sa mjesta predsjednika SAD, Tramp je konačno osudio nasilje u kojem je pet osoba nastradalo, uključujući i jednog policajca, koji je bio član obezbjeđenja Kapitola.

U videu objavljenom 7. januara, republikanski predsjednik je obećao glatku i mirnu tranziciju vlasti na novozabranog predsjednika Džoa Bajdena.

Ta izjava predstavlja preokret za Trampa, koji je izazvao podjele i širio nepovjerenje u izborni proces insistirajući da je pobijedio na izborima 3. novembra, uz tvrdnje da su birači prevareni uprkos tome što nije ponudio nijedan dokaz i činjenicu da su višestruke tužbe odbačene na sudovima u SAD.

Američka policija na Kapitolu saopštila je danas da je policajac Brajan Siknik umro od povreda zadobijenih na dužnosti tokom nereda u Vašingtonu, kada su Trampove pristalice, nezadovoljne rezultatima izbora, upale u Kongres.

Jedna od ostale četiri žrtve nasilja i vandalizma u Kongresu je žena koja je bila među demonstrantima i na koju je pucao član obezbjeđenja. Tri druge osobe umrle su od “hitnih medicinskih uzroka”, saopštile su vlasti.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije