Connect with us

Politika

POPOVIĆ: Na djelu je brutalna srbizacija Crne Gore

Published

on

Na djelu je brutalna srbizacija Crne Gore iako aktuelna marionetska vlast tvrdi da se ništa nije promijenilo i da Crna Gora ostaje prozapadna i uz NATO savez čija je članica, kazao je crnogorski književnik i izdavač, predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorad Popović koji je gostovao u emisiji Briefing, prenosi Jutarnji.hr.

Prema njegovim riječima, u avgustu prošle godine je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori uz minimalnu prednost pobijedila prosrpska, odnosno proruska struja čemu je prethodio hibridni rat koji su vodili Beograd i Moskva.

“Beogradski mediji su vodili kampanju koja se može usporediti samo s pripremom rata 90-ih godina. Tvrdeći da je Crna Gora zemlja korupcije u kojoj se vlast nije mijenjala 30 godina, nametnuli su stereotip da se vlast mora promijeniti pod svaku cijenu. Iza svega su stajale velikosrpske namjere što se vrlo brzo i pokazalo nakon promjene vlasti”, govori Milorad Popović, dodajući kako su na sve ključne funkcije postavljeni velikosrpski nacionalisti i šovinisti.

Tako je, dodaje, rektor Univerziteta u Podgorici čovjek koji je rekao da se Crna Gora udaljila od svog pravoslavnog, srpskog i ruskog identiteta jer su Crnogorci puno gledali američke filmove, a ministrica prosvjete, kulture i nauke je osoba koja za sebe kaže da je četnik.

Srpski tajkuni, upozorava Popović, kupuju ono što je preostalo od medija u Crnoj Gori.

Tvrdi kako se vodi hajka protiv mnogih procrnogorski orijentiranih ljudi pa tako i protiv njega.

“Prozapadna Crna Gora danas nema strateškog saveznika za razliku od prosrpskog bloka. Da nismo ušli u NATO već bi se postavilo pitanje novog referenduma o državnosti. Prosrpske snage se ovako neće usuditi dovesti u pitanje samu crnogorsku državnost, ali će sve učiniti da ta državnost bude samo formalna”, naglašava Popović.

On je uvjeren kako SAD ipak neće dozvoliti da se ruske podmornice stacioniraju u Boki Kotorskoj i u Baru.

“Većina Hrvata ima dobro mišljenje o patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju. On je čovjek koji je u Zagrebu jako dobro odradio svoj zadatak jer je shvatio da su Srbi u Hrvatskoj izgubili rat i da samo mekom, pomiriteljskom retorikom može postići jači uticaj Srba u Hrvatskoj. Ali čim se vratio u Beograd, skinuo je jagnjeću kožu i nedavno se fotografirao s osobom koja je u Crnoj Gori persona non grata i time pokazao da je dio velikosrpskog imperijalnog svijeta”, tvrdi Popović koji smatra da bi se predsjednik Milo Đukanović najradije povukao iz politike, ali ga nema ko zamijeniti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije