Connect with us

Sport

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ ZA LUČU: “Downhill 2021” i ove godine na Sutormanu

Published

on

“Downhill 2021” biciklistička trka kao i svih ovih godina do sada biće održana na Sutormanu u Baru, objašnjava u izjavu za Portal Luča višegodišnji šampion u biciklizmu Aleksandar Trifunović, dodajući da tačno vrijeme i datum će naknadno objaviti javnosti.

“Ne možemo reći tačan datuim zbog istih takmičenja u okruženju, pošto su klubovi već zauzeli termine organizacije istih takmičenja do kraja septembra. Jedino vrijeme kad bi mogli da organizujemo trku je prva polovina oktobra, jer tada su vremenski uslovi kod nas u Baru i dalje idealni”, kaže Trifunović.

Naš sagovornik ističe da na trkama već godinama učestvuju takmičari iz Bosne, Srbije, Makedonije, Rusije i Slovenije.

“Prošle godine zbog epidemioloških mjera nismo imali goste na takmičenju, ali smo ipak sa dvadesetak crnogorskih takmičara i sa Biciklističkim savezom Crne Gore BSCG u junu, uspjeli da organizujemo takmičenje tako da se tradicija organizacije Downhill organizacije osam godina nije prekidala. Nadamo se da ćemo i ove godine organizovati sada već tradicionalnu sportsko turističku organizaciju uz pomoć grada, prijatelja i sponzora”, objašnjava Trifunović.

Ocjenjuje da organizacija trke nije ni malo jeftina. što se pokazalo do sada iz pređašnjih organizacija.

“Potrebna su nam kako finansijska, tako i materijalna sredstva. Imamo dosta segmenata koji vuku jedni druge, a moraju se ispuniti radi funkcionisanja ove trke. Kad počnem od hrono službe za mjerenje vremena, hrane za takmičare, sudija i redari po dužini staze od 2km koji su povezani radio vezama sa operativnim djelom trke, preko smještaja za tamičare, pa do transporsnih vozila pravi se vrlo visoka cifra za povezivanje i komplet funkcionisanje kako same trke, tako i ljudstva za opsluzivanje iste”, kaže Trifunović.

U organizaciji ih čeka veliki posao, objašnjava naš sagovornih, dodajući da se mjesec dana prije takmičenja mora spremiti staza koja je velikim dijelom uništena od zimskih kiša i nevremena.

“Moraju se srediti i popraviti skakaonice, jer se govori o ekstremnom biciklizmu. Zarad bezbjednosti se moraju popuniti i nasuti poneseni djelovi staze, cijelom dužinom ravući marker trake. I ovo su samo neki od dodatnih troškova organizacije”, objašnjava naš sagovornik.

Trifunović ističe da samo takmičenje obično traje dva dana koja su vezana za vikend, dodajući da je to vrijemme koje je rezervisano za treninge i upoznavanje takmičara sa njenim manama i opasnostima koje su vezane za ovu vrstu biciklizma.

“Subota je obično rezervisana za pet treninga i pješačenje takmičara po stazi radi boljeg upoznavanja. Večernje druženje je izdvojeno za druženje uz muziku, posjetu gradu Baru, a ostatak noći kako ko želi. Nedjelja je dan rezervisan za dolazak Hrono službe, jedan je obavezan trening za sve vozače, obavezne su kvalifikacije, kao i glavna trka sa pauzom za ručak kako bi se svi spremili za finalno takmičenje”, kaže Trifunović.

Mjesto održavanja je svima već poznato, ističe naš sagovornik, dodajući da je Downhill staza smještena kod planinsko turističkog doma Sutorman Soko koji će ponudii svim posjetiocima odmor i uživanje uz organizaciju hrane i pića po želji.

“Staza se nalazi na istoimmenoj planini iznad Bara na udaljenosti od centra grada od oko 12km starim putem od Bara do Virpazara. Ovo je poznata turistička destinacija za bicikliste, motocikliste i kampere. Staza se može lako naći jer se nalazi uz put, a komplet uputstva kako doći do planinskog doma stoje na mnogobrojnim putokazima postavlljenim iz put”, zaključuje Trifunović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije