Connect with us

COVID-19

EPIDEMIOLOG: Novi sojevi su glavni razlog porasta broja oboljelih

Published

on

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije, u podnevnom Dnevniku HTV-a rekao je da je glavni uzrok povećanog broja novooboljelih u Hrvatskoj pojava novih varijanti virusa koje imaju sklonost bržeg širenja.

Kao drugi razlog naveo je i veće opuštanje stanovništva u primjeni epidemioloških mjera.

Istakao je da, uprkos ovom rastu dnevnih ili nedeljnih incidencija, treba da budu optimistični i da računaju na prihod koji će Hrvatska ostvariti tokom ove turističke sezone.

Mićović: Ubrzanje lokalne transmisije u Primorsko-goranskoj, ali i u RH

“Treba biti istrajan, aktivno pronalaziti virus u populaciji, presjecati lance transmisije i određivati njihove kontakte”, rekao je Vladimir Mićović, direktor NZJZ-a Primorsko-goranske županije, za HTV-ov Studio 4 pričajući o porastu broja zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, vakcinisanju i epidemiološkim mjerama.

Prošla je godina dana otkako je ministar zdravlja Vili Beroš rekao da su “sljedeće dvije nedjelje ključne”. Od tada se zaređalo mnogo ključnih nedjelja, epidemija koronavirusa ne posustaje, juče smo imali 962 nova slučaja zaraze. Brojevi od ove nedjelje su za 25 odsto veće nego prošle nedjelje.

Primorsko-goranska županija drugi dan zaredom bilježi trocifren broj novozaraženih.

“Nažalost, i danas je trocifren broj, 130 novooboljelih, juče 148. Došlo je do ubrzavanja lokalne transmisije u Primorsko-goranskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj. To je posljedica opuštanja koje smo primjetili još sredinom februara”, rekao je Mićović juče.

Mićović kaže kako ima mnogo mikrožarišta koja su vezana za proslave, neformalna porodična okupljanja, djecu koja su krenula u školu i imaju i vannastavno druženje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije