Connect with us

COVID-19

ABDIĆ: Neistinama o respiratorima podmeću i obmanjuju, ministarka zdravlja i direktorica KCCG, u ljudskom smislu zaslužuju prezir

Published

on

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović, iznijele su danas na pres konferenciji grube neistine čime su direktno obmanule javnost, saopštio je Nermin Abdić, bivši šef Medicinskog kriznog štaba.

Ističe da je “ovaj klasičan pokušaj zamjene teza” kroz konstruisanje navodne afere, samo je pokušaj da se pažnja skrene sa nesporne činjenice da je Vlada u potpunosti izgubila kontrolu nad pandemijom, te da, kako navodi, zbog nestručnosti i političkih ciljeva partija kojima pripadaju, desetine građana gube živote svakog dana.

Abdić navodi da, prije svega, država Crna Gora nije potrošila nijedan jedini cent za nabavku ovih uređaja, već su isti nabavljeni po tržišnoj cijeni – što je u datim okolnostima bio izvanredan uspjeh, od donatorskih sredstava koja su namjenski korištena za borbu sa pandemijom virusa Covid 19.

“Drugo, notorna je neistina da nabavljeni uređaju nijesu testirani. Prije primjene na pacijentima, uređaji su testirani na vještačkim plućima a testove su izvršili najbolji stručnjaci koje Crna Gora ima. Tek nakon provjere i uvjerenja u njihovu funkcionalnost, uređaji su korišćeni u radu sa pacijentima. Treće, apsolutna je neistina da su kupljeni polovni, već korišteni, uređaji. Uređaji su bili u potpunosti novi, nekorišteni, sa različitim godinama proizvodnje, što i Borovinić Bojović i Radulović vrlo dobro znaju”, piše u saopštenju Abdića.

“Četvrto, uređaji i dalje imaju garanciju, o čemu su navedene osobe takođe obaviještene i o čemu postoji dokaz, te nam je kao njihovim kolegama nejasno da mogu biti u stanju da iznose ovakve brutalne neistine. Peto, od navedena 33 respiratora, ono što je činjenica jeste da je 12 respiratora, tokom rada sa pacijentima, počelo da pokazuje logove, nakon čega su poslati na kalibraciju u Istanbul, a nakon čega su uredno vraćeni u avgustu sa konstatacijom da su u potpunosti ispravni te da su i poslati u ispravnom stanju. Budući da su respiratori imali garanciju, sve ovo izvršeno je u potpunosti besplatno”, dodaje se.

Podsjetio je da je tokom rada NKT-a nabavljeno 216 respiratora, te da ih danas ima ukupno 322 te da je Crna Gora zahvaljujući radu ovog tijela jedno vrijeme bila prva covid-free zemlja u Evropi.

“Kako bi danas tekla nabavka respiratora od strane nadležnih možemo vidjeti i na osnovu nabavke vakcina budući da je Crna Gora među posljednjim državama u Evropi koja ih je nabavila i koja je uspjela da vakciniše tek oko 0.75% ukupne populacije. Dakle, sve što je rečeno na današnjoj pres konferenciji je apsolutna neistina, smišljena isključivo sa ciljem pokušaja skretanja pažnje javnosti sa aktuelne alarmantne epidemiološke situacije. Ipak, umjesto što obmanjujete, izmišljate i podmećete, trebalo bi da se bavite svojim poslom i da priznate javnosti da je aktuelna epidemiološka situacija alarmantna i u potpunosti van kontrole od strane Vlade Crne Gore. Vaša današnja pres konferencija, zbog izrečenih neistina, u profesionalnom smislu zaslužuje ostavku a u ljudskom i kolegijalnom smislu – prezir”, zaključuje Abdić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije