Connect with us

COVID-19

AMERIČKI HIRURG: Pluća nakon COVID-a lošija od pluća najgorih pušača

Published

on

Rentgen normalnih pluća, pluća pušača i pluća COVID pacijenta.

Teksaški hirurg kaže da se rijetko koji rentgen bilo kog od njenih pacijenata sa COVID-19 vraća bez gustih ožiljaka. Britani Bankhed-Kendal tvitovala je: “Pluća nakon COVID-a izgledaju gore od bilo koje vrste strašnih pluća pušača koje smo ikada vidjeli.

I ona se sruše. I zgrušaju se. I otežano disanje ostaje … i dalje.” „Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je užasno“, rekla je za CBS Dalas-Fort Vort. “Ali čovječe, za sve preživjele i ljude koji su se pozitivno testirali, ovo će biti problem.”

Bankhed-Kendal, docent za hirurgiju sa Tekas Tech Univerziteta u Laboku, liječila je hiljade pacijenata od početka pandemije u martu. Ona kaže da pacijenti koji su imali simptome COVID-19 svaki put pokazuju ozbiljni rentgensku snimak grudnog koša, a oni koji su bili bez simptoma pokazuju ozbiljni rentgenski snimak grudnog koša u 70% do 80% slučajeva.

“Još uvijek postoje ljudi koji kažu” Dobro sam. Nemam nikakvih problema “, a vi im podignete rentgen grudnog koša i on je apsolutno katastrofalan”, rekla je. Na rentgenskim fotografijama normalnih pluća, pluća pušača i pluća poslije COVID-19 koje je Bankhed-Kendal pokazala, zdrava pluća su čista sa puno crne boje, koja je uglavnom vazduh.

U plućima pušača bijele linije ukazuju na ožiljke i zagušenja, dok su COVID pluća ispunjena bijelom bojom. “Vidjećete ili puno tih bijelih, gustuh ožiljaka ili će bijele boje biti po cijelim plućima. Čak i ako sada ne osjećate probleme, činjenica da se nalazi na rentgenu grudnog koša – sigurno je indikativna da ćete kasnije možda imati problema “, rekla je.

 

(cbsnews.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije