Povežite se sa nama

COVID-19

APEL SZO: “Otkažite odmore, omikron se širi globalno”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je ljude da otkažu neke od svojih planova za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje, pošto se omikron varijanta korona virusa širi globalno

“Otkazan događaj je bolji od ugašenog života”, izjavio je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus, dodajući da se moraju donijeti “teške odluke”, prenosi BBC.

Svima nama je, kako je rekao, dosta ove pandemije.

“Svi želimo da provodimo vrijeme sa prijateljima i porodicom. Svi želimo da se vratimo u normalu. Najbrži način da to uradimo je da svi mi, lideri i pojedinci, donesemo teške odluke koje moraju biti napravljene kako bismo zaštitili sebe i druge”, izjavio je direktor SZO.

“U nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odlaganje događaja. Bolje je otkazati sada i slaviti kasnije nego slaviti sada i tugovati kasnije”, poručio je Tedros.

Njegovi komentari su uslijedili nakon što su zdravstveni stručnjaci proglasili omikron dominantnom varijantom u SAD.

Tedros je dodao da sada postoje dokazi da se ova varijanta “širi znatno brže od delte” i da izaziva infekcije kod ljudi koji su već vakcinisani ili koji su se oporavili od kovida-19.

Takođe je naglasio da bi pandemija mogla biti okončana 2022. godine ako bi se obezbijedilo da 70 odsto stanovništva u svakoj zemlji svijeta bude vakcinisano do sredine sljedeće godine.

Dodaje i da se Kina, u kojoj je, kako se vjeruje, epidemija počela 2019. godine, mora javiti sa relevantnim podacima i informacijama.

“Moramo da nastavimo dok ne saznamo porijeklo, moramo da se trudimo snažnije jer treba da učimo iz onoga što se ovog puta dogodilo kako bismo bili bolji u budućnosti”, zaključio je Tedros.

U 2021. umrlo preko 3,3 miliona, ali broj je još veći

Gebrejesus je izjavio i da je u 2021. godini od koronavirusa umrlo više od 3,3 miliona ljudi. Gebrejesus je ukazao da je to više smrtnih slučajeva nego u 2020. godini od HIV-a, malarije i tuberkuloze, prenosi Tass.

Dodao je da taj broj ne obuhvata neprijavljene smrtne slučajeve od koronavirusa i milione smrtnih slučajeva zbog poremećaja u pružanju zdravstvenih usluga nastalih zbog pandemije.

Prema podacima SZO, do 17. decembra u svijetu je od početka pandemije potvrđeno 271.963.258 slučajeva koronavirusa, a umrlo je ukupno 5.331.019 ljudi.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije