Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ IDE U BEOGRAD DA TRAŽI VAKCINE; KONJEVIĆ: Vakcine nabavljamo iz fabrike koja tek treba da se gradi

Published

on

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović predvodiće crnogorsku delegaciju koja će od 23. do 25. marta boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji gdje će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić i srprkim kolegom Zlatiborom Lonačerem, piše u dokumentu koji je Vlada danas usvojila.

Posjeta ima za cilj razmjenu mišljenja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, o iskustvima Srbije i dogovor o uzajamnoj saradnji i rezumijevanju. Takođe, biće razmotrena mogućnost nabavke vakcina koje Srbija, prema najavi, treba da počne da proizvodi.

Kako se navodi u dokumnetu, Crna Gora će tako biti u prilici da u skladu sa ugovorenim obavezama dobija isporuku vakcina od Srbije, koja će, pretpostavka je, biti jeftinija za crnogorsko tržište.

“To ne znači, da Crna Gora teži da nabavi samo jeftiniju vakciju, već isključivo kvalitetnu, ali uz činjenicu da je Crna Gora teritorijalno najbliža zemlji koja će uskoro biti proizvođač vakcine, daje za pravo da troškovi budu mnogo manji, a posebno kada su u pitanju, između ostalog, i troškovi transporta do Crne Gore”, navodi se u dokumentu.

Kako se ističe, poseban osvrt tokom susreta delegacija biće pružanje uzajamne pomoći u nabavci medicinske opreme i medicinskih sredstava, koje se proizvode u Srbiji.

Tu bi se prije svega akcenat stavio na medicinsku opremu za zdravstvene radnike koja je neophodna u svim covid centrima, ne samo u Crnoj Gori, već i na globalnom nivou, kako bi se obezbijedila potpuna zaštita zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

“S tim u vezi, stanje u Crnoj Gori u ovoj epidemiološkoj situaciji i potrebe zdravstvenog sistema biće prezentovano delegaciji Srbije, što očekujemo i da u potpunosti budemo informisani o svim segmentima epidemioloških mjera i preduzetim mjerama i aktivnostima sa mogućnošću davanja punog doprinosa Srbije zdravstvenom sistemu Crne Gore, uz obostrano razumijevanje i dogovaranje oko potreba pružanja uzajamne podrške tokom pregovora”, zaključuje se u dokumentu.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević danas je na Twitteru komentarisao najavu Vlade da će ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović predvoditi crnogorsku delegaciju koja će od 23. do 25. marta boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji.

“Da ne bude ’malo kasno’ da vakcine nabavljamo iz fabrike koja tek treba da se izgradi. Posebno nakon što je načelnici pulmologije u KBC, a sadašnjoj ministarki zdravlja, trebalo skoro godinu da uvidi da respiratori ’ne rade’ “, napisao je Konjević na Twitter-u.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije