Connect with us

COVID-19

BRAJOVIĆ: AstraZeneca je bezbjedna vakcina

Published

on

AstraZeneka bezbjedna je vakcina, poručila je za Antenu M šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Skoro polovina država članica EU obustavila je korišćenje ove vakcine nakon izvještaja da su se pojavili slučajevi zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile ovu vakcinu.

Komitet stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije za vakcine protiv koronavirusa saopštio je da je provjera vakcine kompanije Astrazeneka pokazala da ona ima “ogroman potencijal” da spriječi infekcije i da smanji broj smrtnih ishoda.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je da u Crnu Goru uskoro stiže 25 do 30 hiljada doza vakcine AstraZeneka.

Pitali smo Brajović da li će naši građani biti skeptični kada je ova vakcina posrijedi te da li se mogu zadovoljiti rezultatom provjere od strane SZO-a da vakcina ima “ogroman potencijal da spriječi infekcije“, Brajović je odgovorila da su zaključci istraživanja jasni, te da nema razloga za strah.

“U toku prošle sjednice zasijedali su i SZO i EMA, zaključci su jasni. Prije svega da je vakcina AstraZeneka bezbjedna za upotrebu i da treba nastaviti sa administriranjem ove vakcine jer ima veliki potencijal da spriječi infekcije i smanji umiranje širom svijeta od covida 19.

Drugo, da nema dokaza koji upućuju da se povećava učestalost slučajeva zgrušavanja krvi nakon administriranja AstraZeneka vakcine i da je učestalost ovakvih slučajeva mnogo manje od onog što je očekivano”, kazala je ona.

Brajović napominje da je do sad administrirano oko 20 miliona doza AstraZeneke u Evropi i nije dokazana uzročno posljedična veza zgrušavanja krvi sa vakcinacijom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije