Connect with us

COVID-19

BROJEVI SVE GOVORE: Više od dvije trećine preminulih život izgubilo za protekla četiri mjeseca

Published

on

Čak 683 osobe više je umrlo prošle godine u odnosu na 2019, što se, upoređujući podatke Monstata sa brojkama Instituta za javno zdravlje, poklapa, takoreći, u cifru sa preminulima od posljedica infekcije korona virusom – 682.

Ovaj podatak definitivno izbija teoretičarima zavjere iz ruku tvrdnje da je novi korona virus izmišljotina, tim prije što se manje-više širom planete barata informacijama o povećanoj smrtnosti u odnosu na prethodne godine. Oni su podatke o smrtnosti na početku krize koristili kao ključni argument za tvrdnju da je Sars-Cov 2 „malo jači grip“. Još jedna rasprostranjena teorija, koja je takođe pala u vodu, je bila kako otkad se korona pojavila „ispada da više niko ne umire od drugih bolesti“.

Prvi put je Crna Gora u 2020. godini, u poređenju sa prethodnih pet godina, kada je prosječni broj umrlih bio oko 6,5 hiljada na godišnjem nivou, prebacila cifru od sedam hiljada – 7.278. Prošla godina ostaće upamćena i kao godina kada je prvi put od Drugog svjetskog rata u našoj zemji zabilježen i negativan prirodni priraštaj.

Poražavajuće cifre

Ukrštanjem informacija iz nekoliko baza podataka – Montstata, Instituta za javno zdravlje i Worldometer-a – redakcija Pobjede je došla do zabrinjavajućeg podatka da je samo u posljednja dva mjeseca prošle godine, u novembru i decembru, umrlo više od polovine ukupnog broja preminulih od posljedica kovida u 2020, odnosno 381 osoba.

Takođe, tokom prva dva mjeseca ove godine, od kovida je umrlo još 333 ljudi, što je na jučerašnji dan, od početka krize, ukupno 1.015 ljudi, što znači da smo u krizi koja traje gotovo 12 mjeseci u prethodna četiri imali oko 70 odsto od ukupnog broja smrtnih slučajeva od posljedica kovida.

Ovi podaci korespondiraju sa dva velika događaja na kojima je prisustvovalo hiljade ljudi bez poštovanja epidemioloških mjera. Prvi događaj su izbori 30. avgusta prošle godine, tačnije okupljanja koja su uslijedila nakon njih, kada su se brojke novoinficiranih sa prosjeka od 30-ak slučajeva popele na prosjek od preko 230 dnevno.

Drugi veliki događaj na kojem su se masovno kršile epidemiološke mjere, pa čak i od onih koji danas apeluju na građane da ih se pridržavaju, poput aktuelne ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović i premijera Zdravka Krivokapića – koji mjere nije poštovao ni prije par dana prilikom obreda u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici – bila je sahrana mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića 1. novembra, nakon koje Crna Gora prvi put od početka krize bilježi cifre i od preko 800 inficiranih u jednom danu, odnosno ulazi u prosjek od preko 470 slučajeva dnevno, a koji se održava i do danas.

Upoređenje

Crna Gora se, prema vebsajtu Vorldometer koji, između ostalog, obrađuje i globalne statističke podatke o kovid krizi, nalazi na trećem mjestu u svijetu po broju ukupnog broja slučajeva u odnosu na broj stanovnika i na osmom po smrtnosti, a od sedme pozicije koju drži Italija dijeli nas bukvlno desetak slučajeva.

Italiju smo u kovid krizi dobro upamtili prethodne godine po jezivim slikama iz Bergama koje su obišle svijet i koji je bio jedno od najvećih žarišta zaraze korona virusom u Evropi.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije