Connect with us

COVID-19

CGO I GRAĐANI: Odgođeno davanje druge doze AstraZenece; IJZ: Vakcina ima dovoljno

Published

on

Redakciji CdM-a obratilo se više građana iz Tivta i Ulcinja koji su primili prvu dozu AstraZeneca vakcine protiv koronavirusa i tvrde da su obaviješteni da se imunizacija drugom dozom odlaže. Međutim, iz Instituta za javno zdravlje za CdM navode da još uvijek ima doza AstraZeneca vakcine, što označi da vakcinacija građana drugom dozom može da počne po redoslijedu kojim je ranije zakazana. U IJZ najglašavaju da se druga doza može dati ne samo tačno nakon četiri nedjelje nego i kasnije, pri čemu se to ne smatra odloženom vakcinacijom. CdM je kontaktirao domove zdravlja u Ulcinju i Tivtu ali odgovora još uvijek nema. Očekuje se da će nove doze ove vakcine u Crnu Goru stići u drugoj i trećoj nedjelji maja.

Ovim povodom se oglasio i Centar za građansko obrazovanje i pozvao Ministarstvo zdravlja i IJZ da o ovom aktuelnom pitanju obavijeste javnost.

“CGO je i ranije ukazivao na nedostatke u procesima imunizacije i komunikacije oko iste, a na šta relevantni organi nisu imali dovoljno sluha”, istakli su iz CGO-a.

Iz Instituta za javno zdravlje CdM-u je danas odgovoreno da su vakcine protiv COVID-19 proizvođača (Gamaleya, AstraZeneca i Sinopharm) distribuirane svim opštinama shodno dostupnosti doza, a uzimajući u obzir veličinu populacije za prvu i drugu dozu vakcinacije.

 

“Poznato je da su doze vakcina Sputnik V i BBIBP-CorV podijeljene, tj. za vakcinu ruskog proizvođača sastoje se iz dvije različite komponente, dok su doze vakcina kineskog proizvođača podijeljene za korišćenje  za prvu i drugu dozu”, kazali su CdM-u iz IJZ.

Pristigle doze vakcine AstraZeneca, kako kažu, s obzirom na najavljenu isporuku početkom sledećeg meseca, ali i sa ciljem da se što više osoba imunizuje, nijesu podijeljene. Pojašnjavaju da prema specifikaciji proizvođača druga doza se primjenjuje između četvrte i 12. nedjelje (28 do 84 dana) nakon prve doze.

“Druga doza data u ovom intervalu smatra se regularnom, a ne odloženom, zato što je ovo period za koji je tokom kliničkih ispitivanja (u kojim je vakcina davana ispitanicima u intervalu od tri do 23 nedjelje) dobijena potvrda najbolje efikasnosti vakcine. Stoga, osim što još uvijek ima doza AstraZeneca vakcine koja će se dati shodno specifičnostima i procjeni doktora na punktovima za vakcinaciju kao druga doza u odgovarajuće vrijeme, bitno je naglasiti da se druga doza može dati ne samo tačno nakon četiri nedjelje nego i kasnije, pri čemu se to ne smatra odloženom vakcinacijom”, naglašavaju u IJZ.

Prema njihovim riječima kada kažemo druga doza vakcine, u ovom slučaju ne radi se o revakcinaciji, već o drugoj dozi primarne serije vakcina koja je neophodna prema dosadašnjim istraživanjima da bi dobili bolji odgovor imunološkog sistema.

Nove količine AstraZeneca vakcine koje su predviđene za revakcinaciju, stići će u Crnu Goru preko COVAX mehanizma.

“Termin koji smo dobili od COVEX mehanizma bio je kraj aprila. Odmah po pristizanju novog kontigenta, za sve građane Crne Gore za koje je druga doza vakcine najavljena u drugoj i trećoj nedjelji maja, ista će biti organizovana bez zakazivanja i bez čekanja u svojim opštinama na najbližem vakcinalnom punktu”, zaključuju u IJZ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije