Povežite se sa nama

COVID-19

Crnogorski građani moći će slobodnije da putuju u zemlje EU: Evropska komisija zvanično priznala crnogorski kovid sertifikat

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Evropska komisija donijela je danas odluku kojom se crnogorska digitalna kovid potvrda zvanično priznaje i ona će biti povezana sa sistemom Digitalnog kovid sertifikata EU, što će crnogorskim građanima omogućiti slobodnije putovanje u zemlje Evropske unije.

-Komisija je danas usvojila pet novih odluka o ekvivalentnosti kojima se potvrđuje da su sertifikati o kovid-19 koje izdaju Crna Gora, Tajvan, Tajland, Tunis i Urugvaj ekvivalentni EU digitalnom Kovid sertifikatu. Ova odluka proizilazi iz tehničke procjene koju su izvršile službe EU o digitalnim sertifikatima koje izdaju ovih pet zemalja i koji će kao rezultat biti povezani sa sistemom EU- navodi se na sajtu Evropske komisije.

Dodaje se da će EU prihvatiti kovid sertifikate, među kojima je i crnogorski, pod istim uslovima kao i EU digitalni kovid sertifikat.

U objavi EK se dadaje i da je istovremeno Crna Gora pristala da prihvati EU digitalni Kovid sertifikat za pristigle državljane EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao je da su ovo odlične vijesti, poručivši da mu je drago što zemlje Zapadnog Balkana postaju partneri.

Kako je ranije najavljeno, svaki državljanin Crne Gore koji je vakcinisan Fajzer i AstraZeneka vakcinom (i sve ostale koje piznaje Evropska agencija za ljekovi) moći će uz prikaz QR koda sa potvrde, i u papirnoj i elektronskoj formi, slobodno prelaziti granice EU.

Generalni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Sekulić pojasnio je prošle nedjelje, najavlljujući priznavanje crnogorskog kovid sertifikata, da građani treba da znaju da je EU digitalna potvrda validna 14 dana od posljednje doze vakcine, dok je PCR test validan 72 sata, a brzi antigenski test 48 sati.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije