Connect with us

COVID-19

DR ADNAN STRIKOVIĆ: Pozivam Ministarstvo zdravlja da sazna ko je kolega koji savjetuje premijera

Published

on

Danas nam je Premijer CG saopštio da u našem zdravstvenom sistemu radi ljekar koji pacijente savjetuje protiv svih naučnih i medicinskih standarda vezanih za Covid 19.

Prije nego što nastavim pisanje o radu ovog kolege, želio bih da vam pojasnim kako to da neko ko ima antitijela ipak treba da primi vakcinu. Jednostavno je, pa se nadam da ćete lako shvatiti.

Kada je u pitanju humoralni imunitet (dio imuniteta koji se stiče produkcijom antitijela), ne važe ista pravila za različite infekcije.

Tako na pr. kod određivanja antitijela na HBsAg u Hepatitisu B imamo takozvanu granicu (cut off). Pa znamo da ako je titar antitijela iznad te granice, da smo zaštićeni, a ako je ispod znamo da možemo oboljeti.

Kod nekih drugih infekcija, u koje spada i SARS CoV-2, ne postoji cut off. Dakle nema te granice i određivanje titra antitijela ima mnogo manju upotrebnu vrijednost, a u slučaju postavljanja indikacija za vakcinaciju, nikakvu.

E sad se vraćam na ovog kolegu.

Pozivam Ministarstvo zdravlja da sazna o kome se radi i da obaveže direktora ustanove u kojoj radi da protiv njega pokrene disciplinski postupak. Paralelno pozivam predsjednicu Ljekarske komore da Etičkoj komisiji komore naloži da zauzme stav o preporukama koje daje izvjesni kolega.

P.S. Da ne ulazim u to da li bi se mogla otvoriti diskusija i o tome da li je davanje savjeta usmjerenih protiv zdravlja premijera jedne države interesantno i sa bezbjedonosnog aspekta, u smislu nacionalne sigurnosti. U ozbiljnim državama se to tako radi.

P.P.S. Ako je vjerovati premijeru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije