Povežite se sa nama

COVID-19

DRI: Podaci o kovid pacijentima nedovoljno zaštićeni

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Podaci o svim pozitivnim slučajevima korona virusa u Crnoj Gori trebalo bi da budu zaštićeni od gubitka ili neovlašćenog pristupa kroz odgovarajuća informatička rješenja. To je jedna od preporuka koju je Državna revizorska institucija (DRI) uputila IJZ-u, nakon revizije efektivnosti funkcionisanja aplikacije za evidenciju rezultata PCR testiranja na COVID-19, pišu Dnevne novine

Naime, nalaz DRI, objavljen u konačnom izvještaju, pokazao je kako se evidencija svih pozitivnih slučajeva testiranih na prisustvo virusa SARSCoV-2 ne vodi se u formatu koji je odgovarajući, jer Microsoft Excel kao alat ne predstavlja bazu, pa samim tim, kako se pojašnjava, ne obezbjeđuje dovoljnu zaštitu podataka, ne obezbjeđuje podatke od neovlašćenog pristupa i ne pruža mogućnost praćenja promjena.

Stoga, kako se ističe u dokumentu, postoji veliki rizik od neovlašćenog pristupa i gubitka podataka o svim pozitivnim slučajevima testiranim na prisustvo virusa SARS-CoV-2.

“ Preporučuje se Institutu za javno zdravlje Crne Gore da privremeno rješenje u vidu Microsoft Excel fajla sa podacima o svim pozitivnim slučajevima, zamijeni odgovarajućim informatičkim rješenjem kojim će ovi podaci biti zaštićeni od gubitka i neovlašćenog pristupa”, navodi se u izvještaju revizora.

Preporuka revizije je da bi rad epidemiologa i istraživanja koja se sprovode u vezi sa epidemijom Covid-19 trebalo da budu podržani kroz aplikaciju i informacioni sistem Instituta za javno zdravlje, a sve u cilju centralizovanja evidencije i tačnosti podataka.

Nalaz DRI-a pokazao je kako rad epidemiologa i istraživanja koja sprovodi u vezi sa epidemijom Covid-19 nije podržan kroz informacioni sistem Instituta.

Stoga, kako se navodi, postoji rizik da se epidemiološki podaci i evidencija o pacijentu koja se vodi u slobodnoj formi, a ne kroz informacioni sistem, izgubi ili otuđi.“Preporučuje se Institutu za javno zdravlje Crne Gore da rad epidemiologa i istraživanja koja sprovodi u vezi sa epidemijom Covid-19, bude podržan kroz aplikaciju i informacioni sistem Instituta, a sve u cilju centralizovanja evidencije i tačnosti podataka”, navodi se u izvještaju revizora.

Nalazom je utvrđeno da je ugašen projekat koji je imao za cilj automatizaciju unosa i provjere podataka, a prije svega njihovu centralizaciju i zaštitu. Stoga postoji rizik da manuelni unos i provjera podataka mogu dovesti do gubitka istih.

“Preporučuje se rukovodstvu Instituta da preispita odluku o prekidu rada na projekta, imajući u vidu činjenice vezane za stepen realizacije i testiranje funkcionalnosti ovog sistema”, kazali su revizori u izvještaju.

Ipka, Državna revizorska institucija je na osnovu sprovedenog postupka revizije, utvrdila da je funkcionisanje evidencije rezultata PCR testiranja na Covid-19 u Institutu za javno zdravlje Crne Gore uspješno u dijelu prijema i protokolisanja uzoraka, kao i unosa rezultata i izdavanja nalaza.

Ipak, kako su istakli, potrebna su dodatna poboljšanja u smislu aplikativne podrške radu epidemiologa kroz informacioni sistem Instituta.

Šest privatnih laboratorija sprovodi PCR analize, a 33 vrši brza antigenska testiranja.

Privatne zdravstvene ustanove tražene podatke dostavljaju Institutu do 10.30h za prethodni dan, putem elektronske pošte, na nalog koji je kreiran za te potrebe.

Na isti način postupaju i javne zdravstvene ustanove koje se ne nalaze u Integralnom informacionom zdravstvenom sistemu, koje pripadaju bolnice, Klinički centar Crne Gore i dr. za sprovedena brza antigenska testiranja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije