Povežite se sa nama

COVID-19

FARMACEUTSKI RAT: Fajzer optužen da je širio laži o AstraZeneka vakcini

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Farmaceutski div Fajzer optužen je da je plaćao stručnjacima da se diskreditira vakcina protiv koronavirusa suparničke kompanije AstraZeneka, eksplozivno je otkriće priloga emitiranog na britanskom TV kanalu Channel 4

Fajzer je navodno finansirao prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da AstraZenekina vakcina može uzrokovati rak te da nije sigurna za imunosno ugrožene pacijente.

Do te izjave navodno je došlo na edukacijskom seminaru u Kanadi prošle godine, ali nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i radi li se o izolovanom događaju.

Fajzer je odbacio ove optužbe te naveo kako se prezentacija lažno pripisuje njima i da ju je organizirala treća strana.

Još jedan zanimljiv podatak iz istrage je da su troškovi proizvodnje za Fajzerove doze vakcina navodno koštali samo 76 penija po injekciji.

Budući da Fajzer naplaćuje 22 funte po dozi, ovo predstavlja maržu od 3.000 posto u odnosu na proizvodnu cijenu.

Fajzer je poručio da su procjene krajnje netačne te da se nisu uzeti u obzir klinička istraživanja, proizvodnja na masovnom nivou te globalna distribucija.

Profesor sir Andrew Pollard, direktor Oxfordske grupe koja je razvila vakcinu AstraZeneka, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o vakcinama.

“Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tjera ljude da oklijevaju u vezi s vakcinacijom može riskirati njihove živote”, rekao je.

“To može potkopati i uticati na odluke koje ljudi donose o vlastitom zdravlju, ali i stvoriti nesigurnost za kreatore politike”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije