Povežite se sa nama

COVID-19

Galić: Ukida se digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre…, izolacija smanjena na deset dana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Broj novooboljelih od novog koronavirusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije”, istakao je Galić

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igir Galić saopštio je danas nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

On je kazao da je broj novooboljelih opao za 40 odsto za dvije sedmice, a da je broj preminulih manji za 18 odsto.

“Od subote 9. oktobra ukida se nacionalna digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koji imaju preko 1.000 kvadratnih metara prostora”, kazao je Galić na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Institua za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) na kojoj se analizira trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljaju nove epidemiološke mjere.

On je rekao da se izolacija skraćuje sa 14 na deset dana.

“Broj novooboljelih od novog koronavirusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije”, istakao je Galić.

On je rekao da je shodno svemu, Vlada Crne Gore odlučila da mjere u borbi protiv koronavirusa budu prilagođene stanju na terenu.

“Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko 1.000 metara kvadratnih prostora. Podsjećamo da je Vlada Crne Gore ranije odlučila da se Nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sjutra ne uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora”, rekao je on.

Direktor IJZCG je kazao da u skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na deset dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana.

“To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo. Ostali elementi digitalne COVID potvrde su: Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata; Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Podsjetiću da je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen tokom posjete Institutu za javno zdravlje poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da postane dio EU digitalnog sertifikata”, kazao je Galić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović je kazala da se u Crnoj Gori trenutno na bolničkom liječenju nalazi 365 COVID pacijenata.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

“To je blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu. Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore – njih 125. Na respiratorima je 19 pacijenata, 15 na neinvazivnoj ventilaciji, a 4 na mehaničkoj ventilaciji. Od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani”, rekle je Radulović.

Ona je dodala da pacijenata mlađih od 50 godina ima 21, te da su svi nevakcinisani.

“U Baru se liječi 41 pacijent. U Pljevljima 41. U Bijelom Polju 14. U Beranama 42. U Kotoru 29. U Nikšiću 31. U Brezoviku 42”, kazala je Radulović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije