Connect with us

COVID-19

GLIGIĆ: Vakcine će štititi i od novih sojeva korone ali će biti manje efikasne

Published

on

Foto: Nedeljnik/Igor Pavicevic

Ugledna virusološkinja i nekadašnja šefica laboratorije u beogradskom Institutu „Torlak“ u vrijeme epidemije variole vere, dr Ana Gligić, kazala je da će postojeće vakcine štititi i od novih sojeva koronavirusa, ali da će u tom slučaju njihova efikasnost biti manja.

Ona kaže da vakcine sigurno neće biti odbačene zbog mutacija korone. „Sve vakcine će ʼhvatatiʼ mutaciju i pružati zaštitu protiv novih sojeva virusa – ali ne preko 90 odsto, kako je bilo izračunato i predviđeno. Zaštita će možda biti oko 70-80 odsto, ali to tek treba utvrditi“, kazala je dr Gligić Portalu Analitika.

Podsjetimo, nepune dvije sedmice nakon što je u Velikoj Britaniji počela vakcinacija protiv korone, u toj državi registrovan je novi soj pomenutog virusa koji se, prema navodima tamošnjih zdravstvenih vlasti, širi mnogo brže. Više evropskih država prekinulo je saobraćaj s Britanijom, a Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je na oprez i pojačavanje kontrola. Zbog toga je otvoreno pitanje – hoće li postojeće vakcine moći da suzbiju i novi soj virusa?

Govoreći o mutacijama korone, dr Gligić napominje da je riječ o istom virusu, kod kojeg je došlo do promjena na određenom genomu. „Sve korone imaju u osnovi zajedničko „stablo“. Onaj dio virusa koji je nepromijenjen – stvaraće imunitet, pa će djelimično štititi i od novih sojeva, iako procenat zaštite neće ići visoko“, objašnjava naša sagovornica.

Britanski zvaničnici su saopštili da je novi soj korone otkriven u decembru, te da je u novembru četvrtina slučajeva u Londona bila uzrokovana upravo tom vrstom virusa, koja je, prema njihovim navodima, 70 odsto zaraznija od prethodne. Ipak, pojedini naučnici dovode u pitanje te tvrdnje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije