Connect with us

COVID-19

GLOSARIJ I CINMED: Upozoravaju na moguću pojavu zgrušavanja krvi nakon primanja AstraZenece, ali tvrde da korist nadmašuje rizike

Published

on

Kompanija Glosarij u saradnji sa Institutom za Ljekove i medicinska sredstva Cme Gore (CInMED) upozorili su na rizik od trombocitopenije (smanjen broj trombocita) i poremećaja zgrušavanja krvi nakon primanja vakcine AstraZeneca protiv koronavirusa, objavio je Skala Radio.

Glosarij je nosilac dozvole za vakcinu AstraZeneca.

“Koristi od primjene vakcine AstraZeneca nadmašuju rizike uprkos mogućoj povezanosti sa veoma rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka uz nizak broj trombocita. Nakon primjene vakcine Astra Zeneka je, sa veoma rijetkom učestalošću, opažena kombinacija tromboze i trombocitopenije, u nekim slučajevima praćena krvarenjem”, navode u Glosariju i CInMED-u.

Zdravstveni radnici bi, kažu, trebalo da obrate pažnju na znake i simptome tromboembolije i/ili trombocitopenije.

Vakcinisane osobe treba da se obrate ljekaru ako se nakon primjene vakcine pojave simptomi kao što su nedostatak daha, bol u grudima, oticanje nogu i perzistentan bol u abdomenu. Uz to, sve osobe kod kojih se nakon primjene vakcine pojave neurološki simptomi, uključujući teške ili perzistentne glavobolje i zamućen vid, kao i one kod kojih se nekoliko dana nakon vakcinacije pojave modrice ili tačkasta krvarenja na koži (petehije) udaljene od mjesta primjene vakcine, moraju odmah potražiti pomoć ljekara”, ističe Glosarij i Institut za ljekove i medicinska sredstva.

izvor: Skala radio

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije