Connect with us

COVID-19

SVE DUŽI SPISAK: Holandija obustavila upotrebu vakcine AstraZenece do 29. marta

Published

on

Holandija je posljednja u nizu zemalja koje su obustavile upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca zbog zabrinutosti od mogućih neželjenih efekata.

Holandska vlada je kazala da je obustava, koja će trajati najmanje do 29. marta, bila predostrožnost.

Irska je ranije donijela sličnu odluku zbog izvještaja da je vakcina AstraZenece navodno izazvala zgrušavanje krvi kod odraslih u Norveškoj.

S druge strabe, iz Evropske agencije za lijekove (EMA), koja trenutno radi na ispitivanju navedenih nuspojava zgrušavanja krvi, istakli su da ipak postoji više koristi nego rizika od vakcine AstraZenece.

Vlada je ipak ostala pri svojoj odluci.

“Ne možemo dopustiti nikakve sumnje u vezi sa vakcinom. Moramo biti sigurni da je sve uredu, pa je za sada pametno napraviti pauzu”, naveli su.

Ovakva odluka zapravo će prouzrokovati značajnu sporost kada je riječ o vakcinaciji. Vlasti su unaprijed naručile 12 miliona doza vakcina AstraZenece.

Oglasili su se i iz kompanije AstraZeneca navodeći da nije bilo dokaza o povećanom zgrušavanju krvi zbog vakcine.
Istakli su i to da je širom Evropske unije i Velike Britanije zabilježeno 15 slučajeva duboke venske tromboze i 22 slučaja plućne embolije među onima koji su vakcinisani.

Osim Holandije i Irske, Danska, Norveška, Bugarska, Island i Tajland su zemlje koje su također zaustavile upotrebu vakcine AstraZenece, piše BBC

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije