Connect with us

COVID-19

HRVAT NAPRAVIO BRŽI I JEFTINIJI TEST ZA KORONU: SAtiN tačno mjeri koncentraciju antitijela u krvotoku

Published

on

Naučni tim čiji je član i profesor Igor Štagljar sa Medicinskog univerziteta u Torontu, napravio je inovativni serološki test na koronavirus. Ovaj test zove se SAtiN (Serological Assay based on split Tripart Nanoluciferase) , i tačno mjeri koncentraciju antitijela na koronavirus u krvotoku.

Ovo otkriće objavljeno je u časopisu Nature Comunications, a kako kaže, u pitanju je test koji je osjetljiviji, brži i jeftiniji od bilo kog trenutno dostupnog testa za otkrivanje antitijela kod osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

“Trenutno je dostupno dvadesetak različitih seroloških testova na tržištu koji su odobreni od nacionalnih udruženja za ljekove i većina se njih bazira na tzv. eliza metodi, metodi koja je zlatni standard za otkrivanje antitijela. Glavni nedostatak takvih testova je što se odvijaju postupno, u tri koraka, traju oko šest sati i koštaju oko 25 američkih dolara po testiranom uzorku. Postoje i brzi antigenski testovi koji daju rezultat jako brzo, za 15 minuta i sa njima dobijemo samo odgovor da li neko ima antitijela. Takvi testovi nisu potpuno pouzdani”, rekao je prof. Štagljar za hrvatske medije.

Kako kaže, za test koji je njegov tim napravio, dovoljna je jedna kapljica krvi, koja se zatim pomiješa sa tri unaprijed pripremljena reagensa.

“Tu mješavinu onda inkubiramo između 45 i 60 minuta i odmah posebnim aparatom koji se zove luminometar mjerimo količinu antitijela u krvi. Cijela procedura traje najviše jedan sat, a troškovi po jednom testu su manji od dva američka dolara, što je oko 12,5 puta jeftinije nego bilo koji drugi dostupni serološki test”, naglašava.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije