Connect with us

COVID-19

IJZ: Izdata saglasnost za uvoz vakcine Sputnik V

Published

on

(FOTO: N1)

Crnogorski Institut za lijekove i medicinska sredstva (CINMED) danas je izdao saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V, saopšteno je iz te ustanove.

“Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sputnik V, Institut za ljekove i medicinska sredstva je po zahtjevu zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm, 11.02.2021. izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sputnik V (Gam-COVID-Vac), proizvođača FSBI “NRCEM N.A. N.F. Gamaleya” of the Ministry of Health of the Russian Federation, Ruska Federacija”, navodi se u saopštenju.

Kako su poručili, saglasnost je izdata u skladu sa članom 5 Zakona o ljekovima, koji propisuje da se saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori izdaje za medicinski opravdane potrebe, odnosno u slučaju epidemija.

Pojašnjavju da je izdata saglasnosti i u skladu sa članom 8, u skladu sa kojim Vlada preduzima mjere za snabdijevanje ljekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku ljekova.

“Sputnjik V kombinovana vektorska vakcina za prevenciju infekcije koronavirusom i da sadrži dvije komponente. Komponentu I, koja sadrži rekombinantni humani adenovirusni vektor (26. serotipa), koji kodira protein S virusa SARS-CoV-2 i Komponenta II, koja sadržirekombinantni humani adenovirusni vektor (5. serotipa) koji kodira protein S virusa SARS-CoV-2”, saopšteno je iz CINMED-a.

Vakcina Sputnjik V daje se u dvije doze, u razmaku od 21 dan.

Kako je ranije saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, očekuje se da ruske vakcine uskoro stignu u Crnu Goru. Upravo bi Sputnikom V trebalo da počne imunizacija.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije