Connect with us

COVID-19

IJZ: Laboratorija u Berlinu potvrdila prisustvo britanskog soja u Crnoj Gori

Published

on

Institut za javno zdravlje je od laboratorije Charite u Berlinu dobio potvrdu da je “britanski” soj koronavirusa (zvanični naziv VOC-202012/01 ili varijanta B.1.1.7) pronađen u 7 poslatih uzoraka. Prisustvo “britanskog” soja koronavirusa je ustanovljeno metodom sekvenciranja virusnog genoma.

Ovi uzorci poslati su u Berlin još 22. januara.

Podsjećamo da je laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, detektovala mogućnost postojanja novog soja SARS-CoV-2 virusa kod nekoliko slučajeva. Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju Charite u Berlinu.

Trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

Zaključno sa 11. februarom 2021. godine, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta B.1.1.7 identifikovana je u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Evropske unije i Evropske ekonomske zone.

Od identifikovanja ove varijante, pa do 11. februara 2021. godine, zabilježeno je približno 57.400 slučajeva u svijetu.

Procjenjuje se da će zahvaljujući povećanoj prenosivosti, kao i u nedostatku adekvatnih ekstremno stogih protivepidemijskih mjera, ovo postati globalno dominantna varijanta virusa u sedmicama i mjesecima koji su pred nama.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskoj soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mjere.

Koristimo priliku da apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mjera. Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbjegavati bilo kakav vid javnih okupljanja i voditi računa o higijeni ruku.

Sve navedene mjere su učinkovite i mogu nas zaštiti i od novih sojeva koronavirusa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije