Connect with us

COVID-19

IJZ: Zabranjen izlazak iz još šest opština

Published

on

Komisija za zaštitu stanovništva od bolesti Covid-19 usvojila je, na predlog Instituta za javno zdravlje, nove mjere kojima se od utorka zabranjuje izlazak sa teritorije šest opština.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da se, pored mjera koje nastavljaju da važe u opštinama Budva, Tivat, zabranjuje izlazak građanima Podgorice, Cetinja, Ulcinja, Herceg Novog, Nikšića i Plužina.

Izlazak je, kako su pojasnili, dozvoljen radi obavljanja redovnih radnih zadataka na osnovu potvrde poslodavca, ostvarivanja zdravstvene zaštite na osnovu medicinske dokumentacije,

Dodaje se da se zabrana ne odnosi na njegu osoba koje zbog bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobne da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti.

„Što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor tih osoba i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da se zabrana ne odnosi na putovanja studenata od mjesta prebivališta do sjedišta ustanove visokog obrazovanja, niti održavanje ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, u skladu sa sudskom odlukom.

Iz tog resora su naveli da je dozovoljen izlazak sa teritorije radi prevoza poljoprivrednih proizvođača upisanih u registar poljoprivrednih gazdinstav, uz rješenje organa državne uprave nadleđžnog za poslove poljoprivrede, prevoza vlasnika poljoprivrednog zemljišta i članova njegovog porodičnog domaćinstva do mjesta u kome se zemljište nalazi, radi obrade i proizvodnje hrane za sopstvene potrebe, uz list nepokretnosti/posjedovni list i potvrdu, koju treba popuniti, preuzeti i odštampati sa sajta Instituta,

Nove mjere, kako je saopšteno, ne važe za prevoz lica koja posjeduju dozvolu za sportsko-rekreativni i privredni ribolov, akvakulturu, odnosno dozvolu za plovilo, da se prevezu do mjesta u kome treba da obave ribolov akvakulturu, odnosno u kome posjeduju dozvolu za plovilo.

Komisija je usvojila novu mjeru kojom je od sjutra dozvoljen rad ugostiteljskih objekata u Danilovgradu, Baru i Tuzima.

„Pored zabrane rada ugostiteljskih objekata i automata u Podgorici, Cetinju i opštinama Nikšić, Herceg Novi, Kotor i Ulcinj, uvodi se zabrana i u Plužinama, uz obavezu uklanjanja ili na drugi način onemogućavanja korišćenja mobilijara, tokom zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti”, kaže se u saopštenju.

Mjere će, kako se navodi, važiti do 10. marta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije