Connect with us

COVID-19

INSPEKCIJA TVRDI: Nema lažnih PCR testova u Crnoj Gori

Published

on

Dok su nadležne službe u regionu već procesuirale na desetine osoba, u Crnoj Gori do sada nije zabilježen nijedan slučaj prodavanja lažnih PCR testova i potvrda o vakcinaciji. To su Dnevnim novinama saopštili iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ograničavanjem kretanja i uslovljavanje prelaska granica određenih država negativnim PCR testom, na internetu su se pojavili oglasi koji građanima za 30-ak eura nude lažne negativne PCR testove na prisustvo korona virusa.

Iz Uprave naglašavaju da će, imajući u vidu da je masovna vakcinacija tek počela, nadležni posebno kontrolisati navedena dokumenta na graničnim prelazima.

“Uprava za inspekcijske poslove do sada nije imala zabilježenih slučajeva prodavanja lažnih PCR testova i potvrda o vakcinaciji. U Crnoj Gori tek kreće masovna vakcinacija pa će svakako i ovaj problem biti predmet kontrolisanja zdravstveno-sanitarne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove”, navodi se u odgovorima dostavljenim Dnevnim novinama.

Moguće je, pojašnjavaju, falsifikovati navedene dokumente, “ali zdravstveno-sanitarna inspekcija o tome strogo vodi računa i u svakodnevnoj saradnji sa službenicima policije na graničnim prelazima kontroliše navedene dokumente a sve to uz konsultaciju sa epidemiološkim službama”.

“Sve neophodne mjere opreza su preduzete. Inspektori su edukovani i znaju šta sve jedan PCR test mora da sadrži: naziv firme, naziv laboratorije, ime doktora…, kao i da procijene da li je potvrda o vakcinaciji izdata od strane relevantne zdravstvene ustanove. Službenici granične policije, ukoliko sumnjaju u vjerodostojnost nekog od ovih dokumenata, proslijede inspekciji na provjeru i na taj način se zajedničkim akcijama i saradnjom, spriječava upotreba falsifikovanih PCR testova i potvrda o vakcinisanju”, zaključuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije