Connect with us

COVID-19

IZRAEL I NOVI ZELAND: Odobren sprej za nos koji sprječava prenošenje koronavirusa

Published

on

Izrael i Novi Zeland izdali su privremeno odobrenje za prodaju spreja za nos s azotnim oksidom (NONS) biotehnološke kompanije SaNOtize Research and Development, koji bi mogao doprinijeti sprječavanju prenošenja koronavirusa.

Proizvodnja spreja pod nazivom Enovid počela je u Izraelu u saradnji sa SaNOtizeovom partnerskom kompanijom Nextar Chempharma Solutions Ltd i očekuje se da bi se proizvod u ovoj zemlji mogao naći u prodaji na ljeto.

Na Novom Zelandu je SaNOtize registrovao sprej za nos uz odobrenje novozelandske regulatorne agencije, Uprave za sigurnost ljekova i medicinskih proizvoda, što kompaniji omogućava da proizvod odmah distribuira i prodaje bez recepta.

NONS bi korisnike trebao da zaštiti od virusa koji u organizam ulaze kroz gornje disajne puteve. Međutim, novozelandsko ministarstvo zdravlja je izjavilo da još nije odobrilo proizvod za upotrebu kao antivirusni sprej za nos.

“Odobrenje na koje se poziva kompanija ne dozvoljava klasični postupak podnošenja zahtjeva ili odobrenja”, dodali su iz novozelandskog ministarstva zdravlja uz objašnjenje da će nastaviti daljnje pregovore sa kompanijom.

Prošle sedmice su SaNOtize i britanska fondacija bolnice Ashford i St. Peter’s iz Sureja objavili rezultate kliničkih ispitivanja koji pokazuju da je NONS efikasan antiviralni lijek koji bi mogao spriječiti prijenos koronavirusa, skratiti trajanje bolesti i ublažiti ozbiljnost simptoma kod već zaraženih pacijenata.

Kris Miler, vodeći naučnik u SaNOtizeu, rekao je da je njihova formula azotnog oksida za upotrebu kod ljudi osmišljena tako da uništi viruse u gornjim disajnim putevima, sprječavajući ih da se inkubiraju i prošire na pluća, piše Reuters.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije