Connect with us

COVID-19

JAPANSKI NAUČNICI: Koronavirus se može prenijeti i razgovorom

Published

on

Kako pandemija odmiče, naučnici sve više napreduju u istraživanju koronavirusa. Najnovije istraživanje univerziteta Aoyama Gakuin i Yamano daje više svjetla o tome koliko se virus prenosi samo razgovorom.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Physics of Fluids i daje detaljne informacije o tome kako kapljice respiratornog sistema putuju tokom normalnog razgovora, potvrđujući da ponekad možda nisu dovoljna dva metra udaljenosti dok govorite kako biste bili sigurni.

Istraživači su koristili lasere za vizualizaciju kapljica koje su pratili dok učesnici govore, a pronašli su neke prilično predvidljive ishode – Kapljice s osoba koje nemaju masku izlaze i spuštaju se na druge, ali čak ni nošenje maske u nekim scenarijima ne štiti u potpunosti (kao npr. u zdravstvenoj i kozmetičkoj njezi).

Ističe se da osoba koja govori ispušta aerosolni oblak koji ima tendenciju da se prilijepi uz tijelo zbog tjelesne vrućine, prenio je Klix.

Također je otkriveno da kombinacija maske i štitnika za lice sprečava da aerosoli koji su iscurili s ivica maske padnu na drugu osobu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije