Povežite se sa nama

COVID-19

Kavarić: Peti talas korone u Crnu Goru stiže u januaru

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Novi soj koronavirusa omikron dominantno se širi među mladima, a peti talas koji je trenutno u Evropi s obzirom na brzinu širenja u Crnu Goru će stići u januaru 2022. godina, kazao je pedijatar doc. dr Nebojša Kavarić u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

– Molba svima koji nisu da se vakcinišu, vakcinisani na skupovima da nose maske i poštuju mjere, nevakcinisani da izbjegavaju slavlja i gužve za Novu godinu bez obzira na posljednju odluku nadležnih – rekao je Kavarić.

Varičele, odnosno ovčije boginje prisutne su tokom cijele godine, ali imaju sezonski karakter pa se zimi, objašnjava, dok djeca borave u kolektivima brže šire.

– Kao i ostale zarazne bolesti imaju vrijeme inkubacije pa jedan do tri dana prije pojave prvih simptoma, odnosno ospi dijete je infektivno. Infektivnost prestaje kad se plihovi osuše – kazao je Kavarić.

U svijetu postoj vakcina protiv varičele koja se obavezno daje, ali, kako je rekao, ne i u Crnoj Gori.

I zaušci su, kaže, prisutni kod nas. To dječije oboljenje obuhvaćeno MMR vakcinom koja se kod nas obavezno daje i bilo je rijetkost, ali zbog slabog obuhvata, kako je rekao, sada ga sporadično ima.

– Male boginje, odnosno morbile nemamo, ali me čudi kako s obzirom na mali obuhvat vakcinom MMR djece od 13 mjeseci do tri godine starosti – kazao je Kavarić i apelovao na roditelje 15 hiljada nevakcinisane djece da ih vakcinišu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije