Connect with us

COVID-19

KINA: Prvi lokalni slučaj transmisije nakon više od mjesec dana

Published

on

(FOTO: Anadolija)

 Nacionalna zdravstvena komisija Kine navale je da je prijavljeno 11 slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je jedan lokalni zdravstveni radnik u severozapadnoj provinciji Shaanxi, dok su ostali slučajevi uvezeni u zemlju

U Kini je danas registrovan prvi lokalni slučaj zaraze koronavirusom i to nakon više od mjesec dana, a uprkos oštrim mjerama koje treba da spriječe širenje virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalna zdravstvena komisija Kine navela je da je prijavljeno 11 slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je jedan slučaj lokalnog prenosa u sjeverozapadnoj provinciji Shaanxi. Ostali slučajevi su uvezeni u zemlju, dodali su.

Zaražena osoba je rekla da je zdravstveni radnik u lokalnoj bolnici, te da skuplja uzorke ljudi u karantinu za testiranje na koronavirus.

Prethodno je u Kini 14. februara zabilježen slučaj lokalne transmisije virusa.

Do sada je u Kini, gdje je prvo zabilježen koronavirus, registrovano 90.083 slučaja koronavirusa i 4.636 smrtnih slučajeva.

Koronavirus se proširio na više od 190 zemalja i teritorija, zaraženo je više od 121 miliona ljudi, a preminulo je više od 2,69 miliona.

Kina se suočila sa ozbiljnim kritikama po pitanju koronavirusa, ali je međunarodni tim zdravstvenih stručnjaka Svjetske zdravstvene zajednice WHO tokom posjete Wuhanu u januaru odbacio bilo kakve tvrdnje da je virus “pobjegao iz laboratorije”.

Sve su oči uprte u tim WHO koji će objaviti toliko očekivani izvještaj o istraživanju o pandemiji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije