Connect with us

COVID-19

KOMISIJA ZA ZDRAVSTVO DPS: Crna Gora – epidemiološka crna tačka Evrope

Published

on

Crna Gora se nalazi u epidemiološkoj katastrofi. Od 1. avgusta zvanično je registrovano 168 izgubljenih ljudskih života zbog korona virusa a što čini skoro 10 odsto svih umrlih od početka epidemije, saopšteno je iz Komisije za zdravstvo DPS.

Ocjenjuju da je cijena turističke sezone previsoka, te da se Vlada hvali prihodima ne uzimajući u obzir koliko je ljudskih života izgubljeno zahvaljujući odsustvu bilo kakve zdravstvene kontrole putnika koji su ulazili u Crnu Goru tokom ljeta.

– Ovih dana registrovano je četiri puta više novozaraženih nego u septembru prošle godine. Uz to, da stvar bude još dramatičnija, tada nije bilo dostupnih vakcina. Udio pozitivnih nalaza svakodnevno je oko 15% . Podsjećamo da dr Igor Galić kaže da epidemiju ne kontrolišemo ako je ovaj broj veći od 5%, a trenutna cifra je tri puta veća. Prema preporukama SZO, broj urađenih testova se smatra optimalnim ako je udio pozitivnih nalaza ispod 10%. Ovo konkretno znači da bi u Crnoj Gori trebalo da se radi između 6.000 i 6.500 testova dnevno, tako da vidimo koliko smo daleko od tog broja – navode iz DPS-a.

– Jelena Borovinić Bojović, odlazeća ministarka zdravlja i dr Igor Galić, nezakonito imenovani direktor IJZ, uporno ponavljaju kako je stopa smrtnosti u Crnoj Gori mala (1,5%) i da to predstavlja uspjeh Crne Gore?! Ako bismo se vodili njihovim kriterijumima, onda bi najuspješniji zdravstveni sistemi u svijetu bili oni gdje su ove stope još manje – Gabon (0,6%), Obala Slonovače (0,7%), Tadžikistan (0,8%), Togo (0,9%), Gvineja (1,1%), Južni Sudan (1,1%), Namibija (1,2%), Ruanda (1,2%), Burkina Faso (1,2%), Bocvana (1,4%). Toliko o validnosti podataka kojima nas obasipaju i gdje smo došli zahvaljujući njima i sličnima – dodaje se u saopštenju.

Vakcinacija je, kako ocjenjuju iz DPS, na nedopustivo niskom nivou, sa vakcinisanih samo 31 odsto ukupne populacije daleko smo od kolektivnog imuniteta barem još 10-12 mjeseci.

– Po broju vakcinisanih studenata ubjedljivo smo na evropskom začelju. Umjesto u modularnim bolnicama koje je najavljivao premijer, pacijenti se danas liječe u preuređenim a prebukiranim starim školskim zgradama koje ne zadovoljavaju ni minimum standarda za zdravstvene ustanove. Uz sve navedeno, ministarka “luta” sa mjerama izbjegavajući da se nekom sektoru ne zamjeri. Krajnje neodgovoran odnos prema građanima Crne Gore koji je prouzrokovao direktno ugrožavanje zdravlja i života može da se završi jedino ostavkom ministarke zdravlja i kompletne Vlade. Što prije se to desi biće bolje za građane naše države ali i za pomenute pojedince jer kako vrijeme prolazi gomilaju se greške za koje će morati da odgovaraju – kazali su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije