Connect with us

COVID-19

KORONA: Prije tačno godinu dana je proglašena pandemija u Evropi

Published

on

Prije tačno godinu dana u Evropi je proglašen prvi lokdaun. U mjesecima koji su uslijedili zbog pandemije koronavirusa zatvorene su i druge evropske zemlje.

Ono što je u februaru iznenadilo i uplašilo ljude danas je naša svakodnevica. U godinu dana nakon što je italijanska provincija Lombardija zatvorena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, gotovo sve evropske države prošle su kroz jedan ili dva lokdauna.

Nisu svi klimali glavom na nova pravila, pa je tako u posljednjih 12 mjeseci u svijetu organizovan niz demonstracija protiv epidemioloških mjera. Nekoliko takvih protesta organizovano je i u regionu, najviše u Hrvatskoj, gdje su građani u više navrata negodovali na ulicama.

Životi Evropljana su se umnogome promijenili. Zaštitne maske i dezinfekciona sredstva postala su nezaobilazna oprema, zabranjena su veća okupljanja, a stadioni, pozorišta, bioskopi i ugostiteljski objekti sada mogu primiti samo manji broj ljudi.

Osim toga, veliki broj ljudi počeo je raditi od kuće kako bi se zaštitili od infekcije. Isti metod funkcionisanja preslikan je i na škole i univerzitete širom svijeta.

Lokdaun je donio stres, usamljenost i strah, što je ostavilo veliki trag na mentalnom zdravlju ljudi. Ipak, svijetlo na kraju tunela predstavlja pronalazak više različitih vakcina koje imaju visoku učinkovitost. Veliki broj zemalja već je počeo s imunizacijom građana.

Prema posljednjim informacijama, u svijetu je od početka pandemije do sada zaraženo gotovo 112 miliona ljudi, od čega se 86,8 miliona oporavilo, a gotovo 2,5 miliona preminulo od posljedica oboljenja Covid-19.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije