Connect with us

COVID-19

KOVID ČUDO: Pacijent iz Aranđelovca ustao iz kome poslije 75 dana

Published

on

Dragan Đurović (40) prodisao je poslije provedena dva i po mjeseca u vještačkoj komi zbog koronavirusa.

Dragan Đurović (40) iz Aranđelovca, kovid pacijent sa izuzetno teškom kliničkom slikom, proveo je dva i po mjeseca u veštačkoj komi, a u životu ga je održavao respirator, koji je disao umesto njega.

Ljekari u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru kažu da je Dragan pacijent sa najdužim “stažom” na respiratoru sa kojim su se do sada sreli i navode da je virus još jednom pokazao svoju nepredvidljivost.

Na sreću, Dragan je prebrodio nekoliko kritičnih situacija u kojima je bio na ivici života, a sada mu predstoji dug oporavak poslije brojnih komplikacija izazvanih virusom.

Dragan Đurović, vozač kamiona iz Aranđelovca, izborio se sa teškim oblikom koronavirusa, a u njegovom slučaju kovida 19, tokom dva i po mjeseca, koliko je proveo u komi, ispoljio je svu do sada poznatu paletu komplikacija.

Obostrana upala pluća, otkazivanje bubrega, poremećaj srčanog ritma, povišen pritisak, bile su dijagnoze sa kojima su se ljekari intenzivne njege kovid bolnice C2 u Kragujevcu nadljudskim naporima danonoćno borili.

Zbog ležanja u dugotrajnoj komi, Draganu su atrofirali i svi mišići, pa sada ponovo uči da hoda, a ovaj nekada krupan čovjek i “ljudina” od 120 kilograma, spao je na svega 70. Ljekari tvde da je “najgore prošlo” i da je sada pred njim dug period rehabilitacije kako bi povratio nekadašnje zdravlje i snagu.

Mašine su radile umjesto pluća i bubrega

Klinička slika i tok bolesti Dragana Đurovića, za ljekare UKC-a je jedna od najtežih sa kojom su se do sada sreli, kažu anesteziolozi dr Nenad Zornić i dr Milan Cvetković, članovi medicinskog tima koji su od prvog dana liječili Dragana.

Navode da je on, kao mlađi pacijent primljen sa srednje teškim oblikom bolesti i da u početku ništa nije nagovještavalo da će doći do ozbiljnih komplikacija. Međutim, virus je progresivno napadao organizam, pa je Dragan za samo nekoliko dana od maske sa kiseonikom morao da bude priključen na mehaničku ventilaciju.

Jedna za drugom ređale su se komplikacije, a ubrzo su mu otkazali i bubrezi. Ljekari su mašinama kupovali vrijeme za Draganov život, a skoro mjesec dana ovaj četrdesetogodišnjak bio je na hemodijalizi koja je u pojedinim danima trajala i po 20 sati.

Doktori ističu da je tokom 75 dana vještački izazvane kome Draganov život više puta bio na ivici, ali da nijednog trenutka nijesu odustajali od borbe. Zbog progresivnog prodora virusa na pluća, ljekari su mu ugradili i privremenu traheokanilu, kako bi kiseonik sa respiratora brže i lakše dolazio do pluća.

Zahvaljujući pravovremenim intervencijama ljekara, ovaj pacijent je pregurao sve krize i sada samostalno diše.

“Kiseonik je bio osnovni lijek, za koji slobodno mogu da kažem da mu je spasio život. Virus je u najtežem obliku zahvatio pluća, njegov snimak je, narodski rečeno, bio potpuno bijel, što je u medicini izuzetno ozbiljna i kritična situacija. Mašina je disala umesto njega više od dva mjeseca, a protok kiseonika držali smo na maksimumu kako bi svi organi mogli da funkcionišu”, objašnjava doktor Zornić.

Draganu su tokom vještačke kome otkazivali vitalni organi, ali su ga mašine održavale u životu sve dok njegova pluća i bubrezi nijesu ponovo vratili prirodni rad. Bio je pod stalnim nadzorom medicinskog tima koji su činili anesteziolozi, kardiolozi, nefrolozi i klinički farmakolog. Oni su postepeno smanjivali doze kiseonika sve do trenutka dok nije samostalno prodisao i na kraju se probudio iz kome, piše N1.

Nije vjerovao u koronu, ne zna gdje se zarazio

Koronavirus je prepolovio nekada zdravog i snažnog vozača kamiona iz Aranđelovca. Dragan Đurović je zahvaljujući požrtvovanosti lekara prebrodio najkritičnije trenutke tokom bolesti, a za medije je kratko izjavio da nije vjerovao u virus i zahvalio se ljekarima što su mu spasli život.

“Nijesam vjerovao da ovaj virus uopšte postoji. Sada samo mogu da se zahvalim osoblju bolnice što su imali razumijevanja za sve, pa i mene. Svima preporučujem da se vakcinišu i čuvaju”, poručio je Dragan iz bolničke sobe.

Njegovu izjavu potvrdili su i ljekari, pojašnjavajući da je Dragan kao vozač kamiona dosta putovao, te da se kao neko ko nije vjerovao u virus nije ni čuvao, niti tačno zna gdje se zarazio. Ipak, navode da je kompleksno i multidisciplinarno liječenje u slučaju ovog pacijenta dovelo do pozitivnog ishoda i nadaju se njegovom oporavku.

“Za potpuni oporavak prije svega je potrebno vrijeme, ne možemo da očekujemo da za pet dana bude sve završeno. Zbog atrofije mišića sigurno će mjesecima trajati fizikalne terapije, koje već sada daju prve rezultate. Najbitnije od svega je da su najkritičniji momenti prošli”, kaže dr Zornić.

Njegov kolega anesteziolog dr Milan Cvetković objašnjava da je dosadašnja praksa pokazala da “u koroni nema pravila” te da ne može da prognozira kako će se kod Dragana dalje ponašati pluća i bubrezi.

“Sve je neizvjesno, nama se sada javljaju pacijenti sa tegobama na plućima, koji su prije nekoliko meseci preležali koronu sa lakšom kliničkom slikom i bez respiratora. Ne možemo da prognoziramo da li će poslije dugotrajne mehaničke ventilacije biti nekih posljedica, ali se iskreno nadamo i vjerujemo da će kod Dragana cijela ova bolest biti samo jedna mračna strana sna i da će se kao mlad čovjek u potpunosti oporaviti”, rekao je dr Cvetković.

U bolnici duže od tri mjeseca

Dragan Đurović (40) primljen je u bolnicu 2. februara sa pozitivnim PCR nalazom i od tada je počela borba ljekara za njegov život. Još uvijek je u jedinici intenzivne njege, ali je danas njegov PCR rezultat negativan. Ljekari mu sada pomažu da ponovo vrati motoriku poslije teške atrofije mišića, a svakodnevno mu pružaju i stručnu psihološku podršku zbog šoka koji je doživio poslije buđenja iz kome.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije