Connect with us

COVID-19

KRIZNI ŠTAB: Srbiju potpuno zatvaraju na sedam dana?

Published

on

Krizni štab Srbije analizirao je epidemiološku situaciju u zemlji i efekte odluke donete u petak, prema kojoj su za vikend ugostitelji i tržni centri radili do 14 sati.

Nakon osvrta na najnovije podatke, medicinski dio Kriznog štaba, očigledno zabrinut posljednjom statistikom, predložio je pooštravanje mjera. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković pojasnio je o čemu je bilo riječi.

“Medicinski dio je predložio je da se maksimalno spriječi mogućnost svih kontakata, isključivo kroz vanredno stanje, to jest policijski čas. Skraćivanje radnog vremena za nekoliko sati u epidemiološkom smislu ništa ne znači”, naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da za tu odluku ima razloga, kao i razloga protiv toga.

On je naveo da je stav tog dela štaba “jasno i decidno” da bi u ovom trenutku to bilo najcjelishodnije rješenje, bez ulaženja u to kakve bi posljedice zaključavanje moglo izazvati.

Kako je naveo, Krizini štab će se ponovo sastati za dan ili dva i doneti odluku. U međuvremenu će obaviti konsultacije.

Smatra da ovo nije samo medicinska odluka.

“Apsolutno moramo voditi računa o javnom zdravlju, interesu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država, nakon godinu dana u svemu ovome, da podnesemo ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima, sociološki, psihološki, mentalno eventualno novi ‘lokdaun'”, rekao je Gojković.

Gojković u porastu broja novozaraženih vidi i problem u vezi sa vakcinisanjem.

“Vakcinacija ide dobro, ali nažalost, ako budemo imali mnogo zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude”, rekao je Gojković.

On je ponovio da je jedna od opcija koju u ovom trenutku predlaže medicinski dio Kriznog štaba, kao ključnu za smanjenje broja zaraženih, policijski čas.

Kaže da je to jedini način da se spriječe kontakti, bar na sedam do 10 dana, jer, ističe, skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ili njihovo zatvaranje neće smanjiti broj novozaraženih.

Ističe da će tada pojedini organizovati kućne žurke, što, dodaje, neće biti moguće kontrolisati, osim uvođenjem policijskog časa.

Kao ljekar i član medicinskog dela Kriznog štaba, Gojković je rekao da poštuje taj zahtjev struke.

“Jasno mi je da je veliko opterećenje na zdravstveni sistem. Dugo vremena je zdravstveni sistem pred ozbiljnim izazovom i već godinu dana rade na granici izdržljivosti. Još uvijek imamo dobar odgovor zdravstvenog sistema na sve to”, rekao je Gojković.

Međutim, on ukazuje da je, kada je riječ o uvođenju policijskog časa, važno sagledati i druge aspekte, kao što su ekonomski, psihološki, socijalni…

Zbog toga, ističe, u čitavom Kriznom štabu ima onih koji su protiv policijskog časa i onih koji navode razloge za uvođenje časa i dodaje da će se u naredom periodu održati konsultacije o tome kako da se izađe u susret medicinskom dijelu.

Visok broj novozaraženih, kaže Gojković, utiče i na dalji proces vakcinacije.

“Ukoliko imamo povećan broj oboljelih, ne možemo da vakcinišemo ljude”, ukazao je Gojković.

Istakao je da epidemiološka situacija zavisi od poštovanja mjera, a da li ćemo poštovati mjere, kaže, zavisi od nas samih i dodaje da će se poštovanje mjera vidjeti kroz brojeve.

Gojković je ukazao da je i dalje nepoštovanje mjera primjetno, jer su tokom vikenda zatvorena 44 objekta na teritoriji Srbije zbog kršenja mera, a problem, kaže, predstavljaju i kućna okupljanja.

Upitan da li se na današnjoj sednici razgovaralo o mogućem pooštravanju kazni za one koji krše mjere, Gojković je odgovorio da je i to bila tema.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije