Connect with us

COVID-19

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Za vakcinaciju zainteresovano 26,3 hiljade građana

Published

on

U Crnoj Gori je više od 26,3 hiljade građana, putem sajta covidodgovor.me, iskazalo interesovanje za vakcinaciju protiv Covid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić, rekao je agenciji MINA da sada u Crnoj Gori nema dovoljno vakcina da bi svi zainteresovani bili pozvani i da bi im se odredilo tačno mjesto i vrijeme za imunizaciju.

“Ta zainteresovanost i služi da bi imali podatke o građanima koji žele da budu imunizovani, a shodno načinu i vremenu dolaska dogovorenog broja vakcina svi će biti kontaktirani i obaviješteni gdje i kada treba da se prijave kako bi bili vakcinisani“, kazao je Sekulić.

Kako je naveo, ukoliko građanima u tom momentu ne bude odgovarao predloženi termin, moći će da izaberu drugi koji će im biti ponuđen.

Sekulić je rekao da će, shodno najavljenim dogovorima za distribuciju vakcina, u narednih mjesec i po do dva u Crnoj Gori biti dovoljno vakcina za najveći dio populacije koji treba da bude vakcinisan.

On je kazao da bi za dva do tri mjeseca cjelokupan proces imunizacije trebalo da bude završen.

U Crnu Goru su sredinom februara stigle prve doze vakcina protiv Covid-19.

Na podgorički aerodrom delegacija Vlade, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, dočekala je kontigent od dvije hiljade vakcina Sputnjik V koju je Vlada Srbije donirala Crnoj Gori.

Nakon toga u Crnu Goru je stiglo pet hiljada doza vakcine Sputnjik V iz Rusije, a u srijedu još 30 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm.

Ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je da će u Crnu Goru do kraja aprila stići oko 200 hiljada kineskih vakcina, dok se još jedan kontigent ruskih očekuje do kraja sedmice.

Postignut je i preliminarni dogovor za 150 hiljada Fajzer vakcina, ali je Fajzer na globalnom nivou trenutno zaustavio distribuciju i proizvodnju vakcina.

Mina

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije