Connect with us

COVID-19

MUGOŠA: Ljekova fali, epidemiološka situacija alarmantna

Published

on

Podgorica, (MINA) – Nedostatak ljekova protiv zgrušavanja krvi koji se često propisuju trudnicama, kao i drugih za koje su građani isticali da su ih morali kupovati, još je jedan pokazatelj alarmantnosti epidemiološke situacije u Crnoj Gori, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SD).

Poslanik SD-a Boris Moguša, kazao je da je na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, na kojoj su bili prisutni predstavnici tog resora, ukazao na problem nedostatka ljekova.

“Nedostatak ljekova protiv zgrušavanja krvi koji se često propisuju trudnicama, a i nekih drugih za koje su građani isticali da su ih morali kupovati iako bi trebalo da ih dobijaju u javnim zdravstvenim ustanovama, je još jedan pokazatelj alarmantnosti epidemiološke situacije koji nas dodatno upozorava na neophodnost poštovanja mjera”, istakao je Mugoša.

On je rekao da je na sjednici Odbora problematizovao i privremeno finansiranje u dijelu nabavke ljekova i medicinskih sredstava jer je te nabavke, kako je naveo, gotovo nemoguće adekvatno planirati na mjesečnom nivou.

“Posebno u periodu korone i u okviru 1/12 prošlogodišnjeg budžeta, i završiti svu neophodnu tendersku proceduru za njihovu nabavku. Tada mi je odgovoreno da ne nedostaju ljekovi. Međutim, praksa je pokazala drugačije”, naveo je Mugoša.

On je kazao da je sve to dodatno upozorenje da se moraju poštovati mjere.

“Iako je nažalost politika po ko zna koji put pobijedila struku kod predlaganja najnovijih epidemioloških mjera uz činjenicu da je javnost ostala uskraćena za brojna objašnjenja jer novinari nijesu mogli da postavljaju pitanja”, kazao je Mugoša.

On je rekao da odgovornost za epidemiološku situaciju dominantno snose političari, mnogo manju građani, a najmanju ili gotovo nikakvu brojni zdravstveni radnici koji su, kako i tvrde rukovodioci zdravstvenih ustanova, na izmaku snage.

“Uz sve navedeno, prilikom poštovanja mjera moramo uvijek imati na umu i sve one građane koji odustaju da idu na potrebne preglede zbog straha od korone, kao i na one koji moraju da čekaju na neophodne preglede”, zaključio je Mugoša.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije