Povežite se sa nama

COVID-19

NIJESU ZASLUŽILI OVAKAV ODLAZAK: Barani i Ulcinjani odali poštu preminulima od koronavirusa

Objavljeno

-

Sa današnjeg protesta u Baru
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanke i građani Bara, povodom proglašenja Dana žalosti, spontano su su okupili na gradskom trgu i iskazali poštovanje prema građanima Bara i Crne Gore koji su preminuli usljed posljedica koronavirusa.

Oni su iskazali zahvalnost predsjedniku opštine Bar Dušanu Raičeviću na odluci da proglasi Dan žalosti i pridruži tako opštinu Bar i sve građane njegovanju kolektivne solidarnosti i sjećanja na sve žrtve i solidarnosti sa njihovim porodicama.

Građani Bara su kroz individualno komemorativno stajanje poručili da 1.200 preminulih nije obična statistika već da je riječ o dragocjenim ljudskim životima koji su izgubljeni. Jedan građanin je nosio transparent kojem je pisalo “Nedostaju nam umrli. Nijesu zaslužili ovakav odlazak. Pamtimo i sjećamo se svih umrlih od koronavirusa”. Jedna građanka Bara je odlučila da zastane kod spomenika knezu Vladimiru. Odala je poštu preminulima minutom ćutanja uz poruku “Ne damo živote. To su naše svetinje. Pamtimo sve umrle”.

Sa spontanog i pojedinačnog okupljanja građana u Baru poručeno je izvršnoj vlasti da vladaju u ime svih građana, a ne samo u svoje ime i za svoj račun.

Jedan građanin je nosio i ovaj transparent “Ove suze su za naše majke, očeve, sestre i braću. Za naše komšije, drugove, kolege, prijateljice. Krivokapiću tako ti Boga podnesi ostavku”.

Spontano odavanje pošte preminulima je proteklo dostojanstveno i u miru.

Komemoraciji se pridružilo i nekoliko građana Ulcinja, islamske, katoličke i pravoslavne vjeroipovijesti. Oni su  spontanim stajanjem kod spomenika Majki Terezi kod Doma zdravlja odali poštu svim preminulim građanima Ulcinja i Crne Gore koji su od marta 2020. do danas preminuli od posljedica koronavirusa.

Oni su se tako pridružili inicijativi na nacionalnom nivou da Crna Gora njeguje pamćenje i sjećanje na sve preminule kako bi se ojačala politička, društvena i građanska odgovornost za zdravlje ljudi.

Kod spomenika Majci Terezi oni su minutom ćutanja, paljenjem svijeća, molitvom i učenjem odali poštu svim umrlima.

Građani su nosili transparente na albanskom i crnogorskom jeziku na kojima je istaknuto da su ljudski životi dragocjeni i svi trebaju biti odgovorni u ponašanju zbog zaštite zdravlja ljudi.

Jedan građanin tokom svog stajanja je nosio transparent sa natpisom “Ne zloupotrebljavajte Boga” – “Mos abuzoni me Zotin”.

Pozvali su ministarku zdravlja Jelenu Borivinić Bojović i predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da podnesu ostavke.

Građani su istakli da je odluka predsjednika opštine o Danu žalosti u Ulcinju moralna, etička i inkluzivna.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije