Connect with us

COVID-19

PRIJAVLJENO 19 NEŽELJENIH REAKCIJA NA SPUTNJIK V: Uobičajeni simptomi kao i kod drugih vakcina

Published

on

Crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) od početka imunizacije protiv koronavirusa do petka proslijeđeno je 19 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcine “Sputnjik V”.

To je “Vijestima” kazala rukovodilac Centra za ljekove u toj ustanovi Željka Bešović.

Ona objasnil da su prijave proslijedili zdravstveni radnici. Do sada je u Crnoj Gori prvom dozom vakcine imunizovano više od dvije hiljade osoba.

Bešovićeva je odgovorila da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji lokalne prirode, odnosno bol i crvenilo na mjestu primjene vakcine.

“Od sistemskih neželjenih događaja najčešće su prijavljeni povišena tjelesna temperatura, glavobolja, slabost i bol u mišićima. U pitanju su neželjeni događaji koji su očekivani nakon primljene vakcine “Sputnik V” i koji su slični neželjenim događajima koji se ispoljavaju i nakon primjene drugih vakcina”, saopštila je Bešovićeva.

Ona je kazala da je u svim prijavama koje su dostavljene Institutu kao ishod ispoljenih neželjenih događaja naveden potpuni oporavak.

U Crnu Goru za sada su stigle dvije vrste vakcina – ruska “Sputnjik V” i kineska “Sinofarm”, a CInMED je prethodno za obje dao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz.

Proizvođač vakcine “AstraZeneka” predao je 4. februara zahtjev za registraciju CInMED-u. Bešovićeva je kazala da je procedura registracije ove vakcine u finalnoj fazi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije