Connect with us

COVID-19

SEKULIĆ: Do kraja mjeseca stižu AstraZeneka vakcine

Published

on

U Crnu Goru će do kraja marta ili početkom aprila stići više od 80 hiljada doza vakcine AstraZeneka, dok se u narednih mjesec očekuje isporuka 200 hiljada Sinofarm i 40 hiljada Sputnjih V vakcina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravje Aleksandar Sekulić rekao je da se u Crnoj Gori trenutno nalazi četiri hiljade vakcina Sputnjik V koje je donirala Srbija, deset hiljada doza Sputnjik V, od ukupno dogovorenih 50 hiljada, koja je država kupila od Rusije, kao i 30 hiljada doniranih kineskih Sinofarm vakcina.

On je kazao da su sve vakcine koje su stigle u Crnu Goru trenutno na raspolaganju zdravstvenom sistemu i da se njima vakcinišu prioritetne grupe.

Sekulić je agenciji MINA rekao da se isporuka ostalih 40 hiljada dogovorenih doza Sputnjih V vakcine očekuje najduže za mjesec.

“Potpisan je ugovor za 200 hiljada Sinofarm vakcina i one će za najduže mjesec biti u Crnoj Gori. U toku su pregovori sa Fajzerom za 150 hiljada doza vakcina, ali za njih nemamo tačan termin dolaska”, kazao je Sekulić.

On je saopštio da se, preko COVAX mehanizma, do kraja marta ili početkom aprila očekuje isporuka 82 hiljade vakcina AstraZeneka.

“Trenutno se pregovara za dodatnih 200 hiljada Sputnjik V vakcina koje bi trebalo u narednom periodu da budu dostupne crnogorskim građanima”, dodao je Sekulić.

Kako je kazao, u javnosti postoji loša informisanost o brzini vakcinacije.

Prema riječima Sekulića, do prije sedmicu u Crnoj Gori nije bilo dovoljno vakcina kako bi sve kapacitete koji su bili spremni stavili u funkcije.

„Sada na raspolaganju imamo 30 hiljada Sinofarm i deset hiljada Sputnjik V vakcina. Od danas je svaki vakcinalni put, u svim crnogorskim opštinama, otvoren i očekujemo između hiljadu i dvije hiljade vakcinacija dnevno”, rekao je Sekulić.

On je kazao da kapaciteti vakcinalnih punktova još nijesu uspostavljeni do krajnjih limita i biće dodatno prošireni u skladu sa dolaskom vakcina.

Izvor: Mina

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije