Connect with us

COVID-19

SVAKA ZEMLJA ĆE IMATI SVOJ KOVID-PASOŠ?: Velika glavobolja za EU, članice nemaju jedinstveni stav

Published

on

Evropski i turisti trećih zemalja mogu da posjete članice Evropske unije ovog ljeta, ali će možda morati da pribave višestruka, potencijalno nepovezana zdravstvena uvjerenja – osim ako se blok ne dogovori o svim aspektima jedinstvenih “kovid-pasoša”.

Pod velikim pritiskom zemalja koje se oslanjaju na turizam, poput Grčke i Španije, Brisel planira da započne sa testiranjem zajedničkog EU “digitalnog zelenog sertifikata” sljedećeg meseca, sa ciljem da on zaživi do sredine juna.

Evropski parlament je, u prošlu srijedu, usvojio zajednički stav o takozvanim kovid-pasošima za članice bloka i treće zemlje, ali uz nekoliko izmjena u odnosu na prijedlog koji je Evropska komisija sastavila krajem marta. Tako će se umjesto “digitalni zeleni sertifikat“ koristiti naziv “EU kovid-19 sertifikat”, a odlučeno je i da te potvrde ne budu na snazi duže od 12 mjeseci.

Dokument, koji može biti u digitalnom ili papirnom formatu, potvrdiće da je osoba vakcinisana protiv korona virusa, da ima nedavni negativni rezultat testa ili se oporavila od zaraze. Nosioci EU sertifikata ne bi trebalo da podliježu dodatnim putnim ograničenjima poput karantina, samoizolacije ili testiranja.

Dodaje se da države članice moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za osobe koje su primile vakcine odobrene od stane Evropske agencije za ljekove (trenutno su to Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson), a da je na državama članicama da odluče da li će prihvatiti i potvrde za druge vakcine.

Međutim, usvojena šema tek treba da prođe kroz Evropski savjet gdje će EP diskutovati sa pojedinačnim članicama. Već postoje najave da to neće proteći tako glatko.

Na poziv Austrije, koja je jasno rekla da nema namjeru da čeka dok Brisel završi sa svojim komplikovanim procedurama, trinaest evropskih zemalja već je odlučilo o sopstvenim kriterijumima za kovid-pasoše. Međutim, postoji strah da bi nacionalni sistemi mogli biti nekompatibilni.

“Ako budemo mogli da postignemo politički dogovor, tehničko rješenje će biti spremno na vrijeme. Ako to ne učinimo, rizikujemo fragmentaciju širom Evrope, sa možda nekompatibilnim nacionalnim rješenjima. Rizikovali bismo da imamo razna dokumenta koja se ne mogu verifikovati u drugim državama članicama – upozorio je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da njegova zemlja već neko vrijeme radi na kovid-pasošima i da bi njihova primjena trebalo da počne 19. maja kada počinje i popuštanje epidemioloških mjera. Kovid-pasoše, prema njegovim riječima, dobiće svi nakon tri nedjelje od primljene prve vakcine, svako ko je testiran u prethodna tri dana i svi koji su preležali koronu u proteklih šest mjeseci.

Francuska je prva u EU već počela sa testiranjem kovid-pasoša. Aplikacija TuAntiKovid, dio državnog programa za traženje kontakata, nadograđena je tako da čuva negativne rezultate testa na kovid-19 na mobilnim telefonima putnika i od prošle nedjelje se testira na letovima za Korziku i prekomorske departmane. Od četvrtka, aplikacija čuva i potvrde o vakcinaciji, a sistem bi na kraju mogao biti usvojen za javne događaje poput koncerata, festivala i sajmova, mada ne i za barove i restorane.

Španija je u utorak saopštila da namjerava da se otvori za strane turiste u junu, koristeći sopstvenu šemu digitalnih zdravstvenih potvrda. Ministar turizma Fernando Valdes rekao je da će njegova zemlja biti spremna za masovni turizam ovog ljeta, a sertifikat će biti “ključan za pružanje sigurnosti putnicima”.

 

kovid pasoš

Foto: Reuters

Portugal je rekao da bi turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva mogli da se vrate u zemlju sljedećeg mjeseca. Manuel Lobo Antunes, portugalski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je za Skaj Njuz da se nada da će “od sredine maja moći uspostaviti redovnu mobilnost između UК i Portugala i obrnuto”.

Grčka i Кipar jedva čekaju turiste. Nakon što je zagovarala ideju kovid-pasošima, Atina je preduzela sve mjere da se od 14. maja ponovo otvori za turizam.

Od tog datuma, bilo kome sa negativnim testom ili potvrdom o vakcinaciji biće dozvoljeno da uđe u Grčku bez propisane samoizolacije. Grčki ministar turizma Haris Teoharis rekao je ranije da će ta zemlja prihvatati potvrde o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, uključujući rusku i kinesku.

Кipar će od 10. maja biti otvoren za potpuno vakcinisane putnike iz 65 zemalja, uključujući Srbiju. Međutim, ta privilegija neće važiti za one koji su primili vakcinu kineske kompanije Sinofarm, tako da će i njih i u buduće čekati testiranje ili karantin.

Očekuje se da će Italija objaviti svoja pravila za strane turiste u maju, mada se iz ministarstva turizma već čuju najave da će Italijani prihvatati potvrde samo o vakcinama koje je odobrio evropski regulator. Ova zemlja bi mogla da obnovi aplikaciju za pametne telefone koju je uvela prošle godine kako bi locirala zaražene osobe, a sada želi da je koristi za kovid pasoše, izjavio je italijanski ministar za inovacije Vitorio Kolao.

Mađarska, koja je u svoje programe vakcinacije uključila i ruske i kineske vakcine, zalaže se za bilateralne sporazume o putovanjima. Mađarska vlada je ovlastila svog ministra spoljnih poslova da sa zemljama sklapa direktne sporazume o sertifikatima o vakcinaciji, što bi građanima olakšalo putovanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije